Mai lõi üle kõiksugu rekordid

2018. aasta mai läheb ajalukku kui pika mõõtmisajaloo seni kõige soojem mai Saaremaal, kinnitati riigi ilmateenistusest. “Eriline oli mai nii kogu Eesti kui ka Saaremaa jaoks,” ütles Külli Loodla ilmateenistuse ilmavaatluse osakonnast. Eriti oluline oli see Sõrve ilmajaama jaoks, sest 15. mail registreeriti seal kõigi aegade mai maksimumtemperatuur, milleks oli 26,8 kraadi.

Päikest oli mais Roomassaares 440,7 tundi, Sõrves 437,7 tundi ja Vilsandil 424,7 tundi, mis olid ka Eesti päikselisemad kohad. Vilsandil pole 1961. aastast saati mais nii palju päikest olnud.

Kuu keskmine õhusoe oli Kuressaares 15,2 kraadi, Roomassaares 14,4 kraadi. Kui lisada andmereale ka varasem Kuressaare, siis nii sooja maid pole siin varem olnud. Sõrves oli kuu keskmine temperatuur 13,5 kraadi (normiks 9,2 kraadi) ja Vilsandil 13,3 kraadi. Sademeid oli vähe, kuid mitte rekordiliselt vähe. Sõrves oli mais sademete summa 21 mm, mis on 63% normist (norm 33 mm), Roomassaares sadas 22 mm ja Vilsandil 16 mm (51% normist, norm 31 mm).

Print Friendly, PDF & Email