Algas aasta suurim miinitõrjeoperatsioon (1)

Eesti ja liitlaste mereväe alused võtsid ?EILE kursi miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit alade poole, kus hakatakse kahe nädala jooksul lõhkekehi otsima ja hävitama.

“Open Spirit´il otsitakse lõhkekehasid aladelt, kuhu on Esimese ja Teise maailmasõja ajal miine veesatud. Avastatud ja tuvastatud miinide kahjutuks tegemine toimub lõhkamise teel,” ütles mereväe laevastiku ülem kaptenleitnant Peeter Ivask. “Veealused lõhkamistööd toimuvad ainult päevasel ajal, tagades suurima ohutuse ja häirides võimalikult vähe kohalikku tsiviilelanikkonda.”

Kuni 25. maini Eestis aset leidval Open Spiritil osalevad 15 erineva liitlas- ja partnerriigi mereväelased, kokku ligi 850 inimest. Aktiivne miinitõrjeetapp kestab ööpäevaringselt vahemikus 14.–24. mai. Eesti mereväe juhtimise all jaotuvad mitmete tuukrimeeskondade ja ligi 20 sõjalaeva tegevuspiirkonnad Tallinna, Hiiumaa, Saaremaa ja Muhu lähistele.

Muhu saarele Lõunaranna sadamasse on miinitõrjeoperatsiooni ajaks rajatud sukeldumisi toetav miinituukrite laager. Lisaks Eesti mereväe miinituukritele paiknevad seal Ameerika Ühendriikide, Ühendkuningriigi, Kanada, Poola ja Läti miinituukrid – kokku ligi 80 veealuste lõhkekehade kahjutuks tegemisele spetsialiseerunud kaitseväelast.

Eesti mereväe korraldatavast Open Spiritist võtavad osa NATO 1. alaline miinitõrjegrupp, miinitõrjeeskaadri Baltron laevad ning partnerid Rootsist Läänemere lõhkekehade ohutusnõukogust, kes aitavad laevadelt saadud teabe ja fotode põhjal lõhkekehad identifitseerida.

Viimase kahekümne aasta jooksul on Eesti vetest leitud ja kahjutuks tehtud üle 1200 lõhkekeha, milleks on peamiselt osutunud maailmasõdade vältel veesa­tud meremiinid ja teised
veepõhja sattunud lõhkekehad.

Print Friendly, PDF & Email