Talgupäeval aeti kohalikku asja (1)

Kaks kolmandikku tänavustest talgutest olid heakorratalgud, mille kõrvale mahtus aga kümneid ettevõtmisi, mis Eesti juubeliaasta tuules keskendusid kohalikule identiteedile ja kogukonnatunde tugevdamisele.

TEHTUD 5. MAIL: Kavandi talgulised Marko Paling, Gerle, Aare, Aavo ja Riina Aljas ning Gerle süles veel üks väike abimees, kes oma nime jättis enda teada.
MAREK KESKÜLA

Kavandi külas paigaldas talguseltskond külarahvale üheskoos uued postkastid. ”Tänu meie kohalikule postikandjale Ulje Kanele saime teada, et selline võimalus sel aastal on,” ütles kohalik talgujuht Gerle Aljas. Nõnda võetigi kätte ja paigaldati talgute korras uued postkastid. ”Kuna mina olin üks aasta varem selle teema üles tõstnud ja plaanisin teha projekti kohalikku omaalgatuse programmi, mis aja taha toppama jäi, siis nüüd Aavo (samas külas elav talunik – toim) teadis kohe, kellele ülesanne anda,” rääkis Gerle Aljas.

Kohal oli seitse inimest: Aare, Gerle, Aavo ja Riina Aljas, Marko Paling, Marek Kesküla, Kaie Kask ning Külli ja Johannes Kaubi. ”Mõtetes oli meiega veel Astrid Kannel, kes kahjuks ei saanud töö tõttu osaleda,” märkis talgujuht.

Nagu talgutel tavaks, ei puudunud sealt ka korralik talgutoit. Gerle ise keetis seljanka, kohvi ning küpsetas magusaid pirukaid.

Talgupäeva maakondlik koordinaator Reet Viira ütles, et talgud ei ole lihtsalt töötegemiseks, vaid ka kokkusaamise aeg. ”On juba traditsioon, et noored tulevad selleks ajaks koju,” märkis ta ja tõi näiteks Sauvere, kus oli koos ligi viiskümmend talgulist – valdavalt noored ja tegusad inimesed. ”Kõigil oli suu naerul ja ühine eesmärk jaanituleplats korda teha.”

Talgunopetest leiab teate ka Maasi ordulinnuse talgutest, mida ilmataat samuti imekauni tööilmaga kostitas: tuul puhus õigelt poolt – maalt merele, rahe- ja vihmasadu algas alles siis, kui talgulised olid ilusasti koju jõudnud.

Saare maakonnas toimus 221 talgut 4479 talgulisega. See teeb osalejate arvuks 13,4% maakonna elanikest, mis on Eesti rekord. Inimesi oleks maakondliku talgukoordinaatori sõnul võinud rohkemgi olla, aga päris paljud olid seotud suurõppusega Siil ja ka samale päevale langenud Kuressaare linnajooksuga.

Reet Viira sõnul korraldati Saare maakonnas liikide järgi vaadates 149 heakorratalgut ja 81 külatalgut.

Kertu Kalmus, Mehis Tulk

Print Friendly, PDF & Email