JUMALIKU ORHIDEE 10 SOOVI

1.Leidke orhideedele õige asukoht ja ärge tõstke neid pidevalt ringi.

2. Orhidee kohaneb erinevate valgustingimustega, kui anda talle piisavalt aega aklimatiseeruda.

Galanthe e mudikäpp
(õueorhidee)

3. Valgus on vajalik, kõige parem kasvukoht on lääne- või idapoolsel aknalaual.

Kambria Mystic Maze

4. Temperatuur võib olla kõikuv, päeval 18–20 kraadi, öösel võib temperatuur olla ka kuni 16 kraadi. Üldiselt võiks öine temperatuur olla 5 kraadi võrra madalam päevasest, see stimuleerib õitsemist ja pikendab ka taime õitsemise aega.

Phalaenopsis e Kuuking

5. Kasta pigem vähem kui rohkem (kuid sõltub ka orhidee liigist, on ka suurema niiskusvajadusega orhideid. Kastmisel mitte lugeda päevi, vaid jälgida taime: orhideel (kuukingal) annavad veepuudusest märku värvi muutnud juured (õige juurevärvus roheline). Teistel orhideedel, mis kasvavad tihedamas substraadis, tuleb niiskuse vajadus sõrmega tuvastada.

6. Oluline on õhuniiskus.

Kambria e
Kalmaarkäpp

7. Väetamine on oluline kasvuperioodil (õitsemisaeg ja pärast puhkeperioodi esimese uue juure või lehe ilmnemisega). Väetamise puhul on jällegi põhireegel alati panna väetist pigem vähem kui rohkem (isegi pakendil märgitud kogusest vähem). Soovituslikult väetada igal kolmandal kastmiskorral.

Nelly Isler e Presidendikäpp

8. Ümber istutada siis, kui pott on jäänud väikeseks, taimed näevad välja ebaterved või substraat on kõdunenud. Ümber istutada mitte vastavalt aastaajale, vaid vastavalt taime kasvuperioodile. Kui pärast puhkeperioodi ilmuvad uued juured või uued lehed, siis on õige aeg taim ümber istutada.

Dendroobium

9. Orhideesid kasvatatakse spetsiaalses orhideede substraadis. Toalillede muld neile ei sobi.

Masdevallia

10. Suvel võib orhideed viia õue, kuid sealjuures tuleb jälgida, et taim oleks varjus, ilm ei oleks liiga külm, et taim ei saaks liiga palju vett ning kahjurid ei tuleks kimbutama.

Cymbidium

Tekst KAADE ROSIN,
K-Cordisk OÜ juhatuse liige

Pildid MAANUS MASING

Print Friendly, PDF & Email