Saaremaa on ühe veterani võrra rikkam

Veteranide auväärsesse nimekirja lisandus hiljuti ÜRO Liibanoni rahuvalvemissioonil UNIFIL teeniv Tagavere külast pärit kapral Verner Reinumäe (26). Saaremaa veteranide arv tõusis sellega 78-ni.

Reinumäe paremal.

Aprilli alguses omistati kapral Reinumäele UNIFIL-i rahuvalvemissiooni teenistusmedal, mille kandmise õiguse saavad kõik UNIFIL-i missiooni koosseisus vähemalt kolm kuud teeninud kaitseväelased. “Ausalt öeldes ma ise ennast küll veteranina ei tunne. Pean veteranideks rohkem neid, kes on käinud missioonil keerulisemates piirkondades. Siinne missioon nii tõsine ei ole,” ütles kapral Reinumäe.

Kapral Reinumäe jaoks algas tema esimene missioon eelmise aasta novembris, kui otselennuga Ämarist saabus transpordilennukiga Boeing C-17 Globmaster Liibanoni pealinna Beirutisse Eesti jalaväerühm Estpla-24, mis kuulub Eesti kaitseväelaste kontingenti Liibanonis.

Oma kuuekuulisel rahuvalvemissioonil teenivad Eesti kaitseväelased Beirutist ligikaudu 115 kilomeetrit lõunas asuvas ÜRO tugipunktis 2-45. Kahe kuu vältel mehitavad eestlased ka otse Liibanoni ja Iisraeli eraldusjoonel paiknevat ÜRO tugipunkti 6-50. Koju naaseb seekordne kaitseväelaste rotatsioon mai lõpus.

“Esimese asjana tahaks merre ujuma minna. Sõpradega koos grillida, teha kõike, mida puhkuse ajal tehakse. Siis uuesti tagasi tavarutiinile,” rääkis kapral Reinumäe. Puhkuse lõppedes on tal kavas naasta teenistusse Scoutspataljonis.

Erinevalt kodusest lamedast ja merega pea samal tasapinnal asuvast Eestist paikneb eestlaste teenistuskoht Lõuna-Liibanoni mägises Bint Jubayli nimelises piirkonnas, mis on merepinnast umbes 800 meetri kõrgusel.

Nende mägede ja orgude vahel tulebki ööpäevaringselt patrullida.

Aivo Vahemets


Kapral Verner Reinumäe

Teenistuskoht Eestis: lahingtoetuskompanii, scoutspataljon

Teenistuskoht missioonil: jalaväerühm Estpla-24, Eesti kaitseväelaste kontingent Liibanonis, ÜRO Liibanoni rahuvalvemissioon UNIFIL

Elukoht: Tagavere ja Pärsama

Haridus: Salme põhikool, Kuressaare ametikool

 

Veteranide toetuskampaania “Anname au!”

  • Alates 2014. aastast viib Eesti vigastatud võitlejate ühing koostöös naiskodukaitsega igal kevadel läbi Sinilillekampaaniat, mis kutsub üles kandma sinilillerinnamärki Eesti kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide ning nende lähedaste tunnustuseks.
  • Kampaania viiakse läbi traditsiooniliselt iga aasta aprillis.
  • Veteranipäev – 23. aprill. Tähistatakse erinevate üritustega, mille kulminatsiooniks on Veteranirocki kontsert Vabaduse väljakul Tallinnas. Tänavu esinevad kontserdil Liis Lemsalu, Ott Lepland ja Ivo Linna koos bändiga Revals, Karl-Erik Taukar Band ning Kaitseliidu Tallinna maleva rockbänd Mustad Kolonelid. Teleülekanne ETV2-s kell 20–21.30.
  • detsembril 2012 kinnitas valitsus kaitseväe ja kaitseministeeriumi veteranipoliitika, mis toob missioonisõduritele ja vigastatud sõjameestele senisest ulatuslikuma toe.
  • Vaata lähemalt: annameau.ee
Print Friendly, PDF & Email