Saaremaal diagnoositi kahel inimesel leetrid (13)

Terviseameti andmetel diagnoositi Saaremaal märtsi lõpus – aprilli alguses kaks omavahel seotud leetrite juhtu.

“Haigestunud on täiskasvanud mees ja naine,” ütles terviseameti kommunikatsiooninõunik Iiris Saluri. “Esimene haigestunu sai nakkuse reisil olles, teine nakatus tõenäoliselt esimese haigestunuga suheldes. Meesterahvas oli teada olevalt vaktsineeritud leetrite vastu kunagi ühe doosiga, aga naisterahva vaktsineerimisstaatus on teadmata.”

Saluri sõnul on terviseameti korraldatud epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitatud nii haigetega kontaktis olnud inimesed kui ka see, kas nad on leetrite vastu vaktsineeritud. “Haigetega kontaktis olnud inimestele on antud käitumissoovitused, sealhulgas vaktsineerimise osas,” rääkis Saluri. Näiteks peavad haigetega suhelnud inimesed jälgima oma tervislikku seisundit haiguse peiteperioodi vältel, mis on leetrite puhul maksimaalselt 21 päeva.

“Leetrid on eriti nakkav nakkushaigus, mille puhul võib sajast vaktsineerimata ja haigust mittepõdenud inimesest haigestuda kuni 98,” ütles Saluri. “MMR-vaktsiin on tasuta olemas kõikidele lastele. Kuna paljudes Euroopa riikides ja väljaspool Euroopat esineb laiaulatuslikke leetritepuhanguid, soovitame ka täiskasvanutel mõelda leetritevastase kaitse vajadusele.”

Täiskasvanutele on vaktsineerimine tasuline ja vaktsineerida saab end lasta kas vaktsineerimiskabinetis või perearsti juures. MMR vaktsiin on vastunäidustatud rasedatele.

Leetrite vastaste antikehade olemasolu organismis saab lasta kontrollida spetsiaalse uuringu, mida pakuvad erinevad laborid.

Print Friendly, PDF & Email