IN MEMORIAM: ENDEL PÄRN 26. IV 1947 – 26. II 2018

Igaviku teedele on lahkunud andekas spordimees ja tunnustatud treener Endel Pärn. Ehkki me kõik oleme teelised siin maa peal, tabab lähedase inimese lahkumine meid alati ootamatult ning hinge täidab tühjus ja lein.

FOTO: Jassu Hartsmann, Ekspress MeediaPärast elu keerdkäike oli Endel taas leidnud oma kutsumuse ja armastuse, treenides-õpetades andekaid jooksjaid. Tehtud olid plaanid ja paika pandud võistlused – töö ootas tegemist, ning siis äkki jäid nad omapäi: Andi Noot, Kaur Kivistik, Liina Tšernov – need meie tippjooksjad, kes Endli juhendamisel jooksumaailma tippu püüdlesid.

Endel hakkas sportima 1957. aastal Viktor Vaiksaare õpilasena, 1959. aastal alustas ta kesk- ja pikamaajooksu treeninguid, treenides Aleksander Tšikini ja Jaan Jürgensteini juhendamisel. Ta tuli 1964. aastal 1500 m jooksus NSV Liidu ametiühingute noortemeistriks, võitis 1965. a 800 m jooksus NSV Liidu koolinoorte meistrivõistlustel hõbeda ning tuli 1500 m jooksus Šveitsis SATUSe krossil juunioride võistlusel ja NSV Liidu – Itaalia juunioride maavõistlusel esikohale. Aastal 1968 enne México olümpiamänge saavutas Endel NSV Liidu meistrivõistlustel viienda koha.

Pärast Tartu Riikliku Ülikooli kehakultuuriteaduskonna lõpetamist 1970. a töötas Endel erinevates spordiorganisatsioonides treenerina ja oli juhendajaks sellistele tuntud jooksjatele nagu Raivo ja Rein Puurits, Lilja Nevonen, Ille Kukk, Sergei Ustintsev, Harri Uustalu, Enn Sellik.

1980-ndate algul kolis Endel koos perega Saaremaale, et üles ehitada tühjaks jäänud talu, aga spordimehe hing ei andnud rahu ja maatöö juurest ihkas hing ikka spordi juurde. 1980-ndate lõpus võttis Endel oma südameasjaks rajada Kuressaarde kaasaegne kergejõustikustaadion ja nii valmiski 1989. aastal vana telliskivipurukattega staadioni asemele Eesti üks ilusamaid ja paremaid staadione, mille juurde kuulusid ka tribüünihoone ja hotell.

Staadionidirektori ametist tagasi tõmbudes võttis Endel uue väljakutsena vastu kergejõustikuklubi Saare presidendi koha, kus ta tegutses aastatel 1997–1999. Sellesse perioodi jääb ka kergejõustikuklubi Saare üks suuremaid saavutusi – Euroopa Juuniorklubide Karikavõistluste C-grupi II koht.

Olles mõned aastad sporditööst küll eemal, oli Endel oma mõtetes ja hinges alati spordi juures. Tean, kuidas Endel jälgis meie praeguse tippjooksja Tiidrek Nurme kujunemist ja arengut ning otsis võimalusi, et Tiidrek saaks parimad tingimused jooksuga tegelemiseks. Niisiis alustas Tiidrek oma tõeliselt pühendunud jooksja teed just Endli juhendamisel.

2004. a jõudis Endel taas ringiga Tartusse, kus rajas koos oma endise õpilase Enn Sellikuga kergejõustikuklubi Viimane Ring ja aastast 2007 töötas ta Tartu spordiseltsi Kalev treenerina.

Endli ring on täis saanud!

Meie mälestustesse jääb Endel pühendunud ja kompetentse treenerina, mehena, kes oli küll oma väljaütlemistes otsekohene, aga aus!

Andres Laide
Saaremaa Spordikooli treener,
kergejõustikuklubi Saare juhatuse liige

Print Friendly, PDF & Email