VIDEO: Kuidas mahub lehma sisse 19 000 kilo piima? (2)

Saarte Hääles stardib uus rubriik, kus otsime saarlaste abiga vastuseid lihtsatele küsimustele elust enesest. Kõljala POÜ juhi Tõnu Posti abiga üritasime selgusele jõuda, kuidas sünnib lüpsirekord ja kui palju piima lehm endasse mahutada suudab.

Lüpsirekordid sünnivad Tõnu Posti sõnul ainult juhul, kui looma jaoks on absoluutselt kõik hästi.

“Loom peab olema sünnist saati hästi hooldatud,” rõhutab Post. Vasikas ei tohiks seejuures olla mingeid tõsiseid haigusi põdenud, sest ainult nii kasvab tast terve ja tugev lehm.

ARENGU KÜSIMUS: Tõnu Posti sõnul ei oleks ta julgenud 30 aastat tagasi loota, et nende lehmad nii palju lüpsavad, nagu nad seda praegu teevad.
MAANUS MASING

Lisaks on piimarekordite juures tähtis sööda kvaliteet. “Loom peab saama väga head sööta,“ kinnitab Tõnu Post. “Söötmine algab põllu pealt ehk peame garanteerima, et põllul kasvaksid head kultuurtaimed, meil tuleb need optimaalsel ajal ära koristada ja loomale väga hea sööt teha, siis hakkavad ka rekordid tulema.”

50 lehma TIPP 500 hulgas

Praegu on Kõljalas rekordlehma aastatoodang ehk 305 päeva lüpsitulemus 19 052 kg piima. “Meil on Eesti parima viiesaja lehma seas umbes 50 lehma, need on lehmad, kes lüpsavad kõik üle 15 000 kg piima aastas. Ses mõttes on meil hea kari,” rõõmustab Post…

Loe edasi reedesest Saarte Häälest.

KÜSI JULGELT
Ootame lugejatelt põletavaid elulisi küsimusi meiliaadressil kertu.kalmus@saartehaal.ee. Otsime neile teadjate abiga vastused ja selgitame asja!

Print Friendly, PDF & Email