Kaitsjad taotlevad Kiili ja Kaljuranna süüasja lõpetamist (1)

Tallinna Sadama süüasja kaitsjad taotlesid eile Harju maakohtus toimunud eelistungil süüasja lõpetamist.

Harju maakohtu pressiesindaja sõnul leiavad kaitsjad, et kriminaalasi tuleks lõpetada või saata süüdistusakt tagasi prokuratuuri. Ühtlasi taotlesid kaitsjad tsiviilhagi menetlusse võtmata jätmist. Kohus teeb taotluse osas määruse 26. veebruariks. Süüasja istungid algavad järgmise aasta 8. jaanuaril ja protsessi lõpuaeg jääb eeldatavalt 2020. aasta suvekuudesse.

Riigiprokuratuur saatis Tallinna Sadama endiste juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiili kriminaalasja kohtusse mullu septembri lõpus – süüdistuse järgi võtsid mehed kokku neli miljonit eurot altkäemaksu, millest kolm miljonit eurot parvlaevade hankel. Ligi kolm aastat kestnud kriminaalmenetluse käigus kogutud tõenditele tuginedes süüdistab riigiprokuratuur Allan Kiili ja Ain Kaljuranda 2005. kuni 2015. aastani suures ulatuses altkäemaksu võtmises ja rahapesus.

Süüdistus altkäemaksu võtmises on esitatud ka endisele Tallinna Sadama hooldusosakonna juhatajale Martin Paidele ning lisaks süüdistatakse seitset füüsilist ja kahte juriidilist isikut altkäemaksu andmises ja sellele kaasaaitamises.

Süüdistuse järgi nõustusid Allan Kiil ja Ain Kaljurand võtma altkäemaksu mitmelt ettevõttelt selle eest, et nende lepingulised suhted AS-iga Tallinna Sadam sujuksid võimalikult soodsalt. Kümne aasta jooksul nõustusid Allan Kiil ja Ain Kaljurand nii ühiselt kui ka eraldi tegutsedes võtma altkäemaksu peaaegu nelja miljoni euro ulatuses. Sellest suurima osa, ligikaudu kolm miljonit eurot, moodustas Allan Kiilile Türgi ja Poola laevatehaste esindajate poolt lubatud altkäemaks selle eest, et nad saaksid AS-i Tallinna Sadam tütarettevõttega TS Laevad sõlmida parvlaevade müügilepingud. Süüdistuse järgi oli Martin Paide nõus võtma altkäemaksu üle 40 000 euro, Ain Kaljurand ligi 400 000 eurot ning Allan Kiil üle kolme ja poole miljoni euro. Martin Paideni ja Ain Kaljurannani jõudis altkäemaks kogu neile lubatud ulatuses, Allan Kiilini jõudis lubatud altkäemaksust ligi kaks miljonit eurot ning ülejäänu jäi tal kätte saamata, kuna ta peeti kuriteos kahtlustatavana kinni.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi kaitsepolitseiamet ja juhtis riigiprokuratuur.

Print Friendly, PDF & Email