Avati saarlaste osalusega õlikultuuride töötlemise tehas

Eile pandi Järvamaal Imaveres nurgakivi tulundusühistu Farm In õlikultuuride töötlemise tehasele, mille osanike ringi kuulub ka Saaremaa Piimaühistu.

Õlikultuuride tehases hakatakse tootma rapsiseemnest rapsikooki ja rapsitoorõli, aastas suudab tehas töödelda 42 000 tonni rapsiseemet. Pressimistehnoloogiaga on võimalik töödelda ka teisi Eestis kasvatatavaid õlikultuure, nagu lina, kanep ja sojauba.

Õlikultuuride tehases hakatakse rapsiseemnest tootma rapsitoorõli ja rapsikooki, mis jõuab tagasi tehase omanike farmidesse. Aastas suudab tehas töödelda 42 000 tonni rapsiseemet.

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles, et uus tehas pikendab väärtusahelat. Põllumees müüb õlikultuuri tehasesse, seal valmib sellest kvaliteetne rapsikook, mida saab kasutada loomasöödana ja mis omakorda väärindatakse piimaks või lihaks. Sel moel import väheneb ja eksport suureneb – jõukus jääb Eestisse ja majandus elavneb.

Õlikultuuride töötlemise tehas ehitatakse 1,8 hektarile ja esimene etapp, 15 000 tonni mahutav teraviljahoidla, peab valmis olema 2018. aasta saagikoristuseks. Tehase rajamise eeldatav maksumus on 7,8 miljonit eurot. Projekti toetatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ligi 2 miljoni euroga.

Imavere tehas on Eesti piimatootjate ühisprojekt, kuhu asutajaliikmetena panustavad investeeringutega Eestimaa Piimatootjate Ühistu, piimandusühistu E-Piim, Saaremaa Piimaühistu, Rakvere Piimaühistu ja Metsaküla Piim AS. Tööstuse projekti on osakapitali investeerinud lisaks veel 11 põllumajandustootjat.

Ühistute liikmete lautades toodab piima 30% Eesti piimalehmadest.

Õlikultuuride töötlemise tehas on põllumajandusvaldkonna viimase aja üks suuremaid ja eredamaid ühistulise ettevõtluse näiteid, mis pakub teenuseid nii piimatootjatele kui ka teraviljakasvatajatele ja nende kaudu kogu sektorile.

Print Friendly, PDF & Email