JUHTKIRI: Kardetust parem?

Kuigi mullu kartsid ettevõtjad, et alkoholiaktsiisi tõstmine annab väiksematele kauplustele ja maapoodidele surmahoobi, siis seni pole seda poepidajate sõnul õnneks juhtunud. Tõsi, va joovastavat ostetakse varasemaga võrreldes vähem, ent ükski pood Saare maakonnas pole pidanud seepärast veel oma ust sulgema.

Piirikaubandus õitseb ning Lätist tuuakse odavamat alkoholi Maarjamaale autode viisi. Lõunanaabrite juures käiakse kangemat kraami toomas ka Saarest ja Muhust.

Ometi leidub eestlaste – ja saarlaste – hulgas neid, kes pole Lätist ostnud või lasknud endale tuua ainsatki pudelit või purki alkoholi. Kas pole alkoreisiks aega või raha: “Sõit Lätti maksab ju ka midagi!” Või lihtsalt ei peeta joovastavast kraamist nii palju, et odavama märjukese hankimise nimel tegutsema asuda.

Maapoed elavad edasi, vähemalt esialgu. Kus paremini, kus kehvemini. Ja ostetakse sealt muudki kui alkoholi, kus rohkem, kus vähem.

Peaasi, et maal jaguks inimesi, kes poes käivad. Küllap siis kestavad ka poed.

Print Friendly, PDF & Email