PUTINILE ABIKS: Skandaalne Nord Stream 2

Norra päevaleht Aftenposten kirjutab, et riigi osalusega projekteerimis- ja ehitusfirma Kværner on kaasatud Venemaa jaoks väga olulisse majandusprojekti – rajada Läänemerre uus gaasitoru Nord Stream 2.

ESIMENE: Läinud aasta kevadel alustas Venemaa propagandategevust, et tutvustada maailmale Nord Stream 2 rajamise plaani. Selle dateerimata foto saatis möödunud aasta märtsis maailma teadeteagentuuridele Nord Stream AG. Pildil on jäädvustatud tulevase gaasijuhtme esimesed torud, mis valmisid Venemaa enda kompaniis OMK. Juhe ise peaks valmis saama 2019. aasta lõpuks.
Nord Stream AGPraegu on Venemaa suhted pea kõigi lääneriikidega madalseisus, suhteid Norraga teravdab aga läinud aasta lõpus puhkenud spionaažiskandaal. Kõigest hoolimata sõlmis Kværner aga Venemaaga kokkuleppe, mis on ettevõtte jaoks mahult viimaste aastate suurim.

Nüüdsest osaleb Norra ehituskompanii North Stream 2 gaasijuhtme ehitustöödel. Tegemist on suuremahulise, samas aga palju vaidlusi tekitanud president Vladimir Putini algatatud energiaprojektiga, mis peaks tagama gaasitarnete stabiilsuse Saksamaale.

Vahetult enne jõule sõlmis Kværner Venemaa kompanii Gazprom tütarfirma Nord Stream 2 AG-ga vastava majanduskokkuleppe. Selle maht olevat veidi enam kui 600 miljonit Norra krooni (ligi 62 miljonit eurot – toim). “Tegutsemist alustame me juba lähiajal,” ütles Kværneri kommunikatsiooniosakonna juht Torbjørn Andersen ajalehele Aftenposten antud intervjuus.

Ka Norra riik lööb kaudselt kaasa

Norra päevalehe andmetel kuulub Kværner valdusühingule Aker Kværner Holding, mille suurim aktsionär on riigi üks jõukamaid mehi Kjell Inge Røkke. Kuna aga 30 protsenti firma Aker Kværner Holding aktsiatest kuulub Norra majandusministeeriumile, siis osaleb kõnealuses projektis kaudselt ka Norra riik, tõdeb Aftenpostenis ilmunud artikli autor Per Anders Johansen.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email