Kunstiklubi 40 – ajalik ja ajatu

RAHULIK: Klubi asutajaliige ja hilisem pikaaegne president Virge Nemvalts tõdeb, et “nii tormiline kui Kuku klubis meie elu ei olnud, aga ta oli ikka väga vinge”.
Foto: ERAKOGU

Saaremaa kunstiklubi liidab endas praegu 40 inimest. Ja täpselt 40 aastat tagasi pandi klubile alus.

Klubi loomisele andis tõuke noorukese Virge Nemvaltsi esimene isikunäitus. Hea sõbranna Ludmilla Tooni ärgitusel võttis ta asja ette ja tänu sõpruskonda kuuluvale Kuressaare külanõukogu esimehele Birgit Saarele said pildid 1978. jaanuari algusest üles praegusel Uuel tänaval asuvas külanõukogu maja saalis.

Näituse avamisel oli kohal kunstiajalugu õppinud Helju Pärt, kes hakkas kohe asjast kinni ja leidis, et nüüd on vaja kunstiklubi teha. Ja nii ta läkski – tarvilised load ja paberid aeti korda ning Pärdist sai ka klubi esimene president.

Nemvalts meenutab, et Pärdi algatusel hakkasid klubis üsna kohe toimuma kunstiloengud. Saaremaal käisid Eesti tuntud kunstiasjatundjad, nagu näiteks Eha Komissarov, Mai Levin, Tiina Abel, kes koolitasid ja avardasid kohalike kunstihuviliste silmaringi. Kuursaalis ja kultuurimajas toimunud loengutel käis Pärdi ärgitusel ka palju kooliõpilasi.

Kunstnikud ja kiibitsejad

Kunstiklubilased ise käisid igal aastal omakorda Tallinnas suurtel sügisestel ülevaatenäitustel. Külastati ka professionaalsete kunstnike ateljeesid. Nemvaltsi mäletamise järgi käidi ära toona juba staaristaatuses Jüri Arraku, Tõnis Vindi, Olav Marani, aga ka näiteks Luulik Kokamägi juures.

“Paljud kunstnikud käisid ka meie näitusi arvustamas. Kunstikriitikat ilmus kohalikus lehes siis väga palju,” sõnab Nemvalts.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email