KÜLA LOOD: Saareküla talletas sajandi kalendrisse (1)

Saarekülade kalender 2018 käib sel aastal ühte sammu Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaga ja sisaldab fotomeenutusi Saarekülast läbi terve sajandi.

KIIDUVÄÄRT: Lasteaiaõpetaja Marje Aus leidis piltidelt palju tuttavaid inimesi ja kinkis kalendri jõuludeks ka oma lastele.
MAANUS MASING

Saarekülade seltsi juhatuse liige ja kalendri idee autor Eha Ennemuist ütles, et kalendrikuude juures olevad fotod kajastavad erinevaid aastakümneid kodukandi elus. Aasta esimene kuu algab Saarekülast pärit kunagise vallavanema Aleksei Küngi ja Aleksander Jõeääre ülesvõtetega. Neist viimane oli muu hulgas Varese valitsuse põllutööminister ja kohtuminister ENSV-s. Oktoobrikuud ilmestab aga kaader 1982. aastal valminud mängufilmist “Corrida”, mille võtted toimusid Kahtla laiul ja Saarekülas Nurga talus.

Kahtla lasteaiaõpetaja Marje Aus oli juubelikalendriga rahul. Paljusid aastakümnete tagustel fotodel jäädvustatud vanamehi on Marje ka oma silmaga näinud. Ühel pildil on kaamera talletanud aga Marje ema noorena Luhinal, samuti leidis ta fotolt vanavanaema. “See on tõesti hea asi, iga pildi peal on mälestus,” tõdes Aus, kelle lapsepõlv möödus Saarekülas.

Marje Ausi sõnul kinkis ta juubelikalendri jõuludeks kõigile oma lastele. “Saatsin nii Ameerikasse kui ka Saksamaale,” rääkis naine, kelle tütardest üks töötab USA-s Buffalo peakliiniku südameosakonnas vanemõena ja poeg Saksamaal Bochumis Statoili esinduses.

Kõvasti nostalgiat tekitasid Marjele Saareküla lastekoduga seotud ülesvõtted. Marje ema oli lastekodus tööl ja ta ise käis alatasa lastekodulastega mängimas.

Eha Ennemuisti sõnul pärineb enamik kalendris kasutatud fotosid külarahvalt. Kalender on trükitud Saaremaa Trükikojas.

Saarekülade selts on temaatilisi kalendreid välja andnud ka varem. Koostöös Laimjala loodussõprade seltsiga on ilmunud Laimjala kandist pärit kirjanike Debora Vaarandi ja Enno Käo teemalised kalendrid.

Print Friendly, PDF & Email