Rahvusvaheline ülevaade: Kuidas läks maailmal 2017. aastal?

Aasta 2017 on kohe-kohe lõppemas. Poliitikavaatlejate arvates on selle märksõnad valimised, mis tegid paljuski lõpu traditsioonilistele poliitilistele jõududele ja tõid võimu juurde uusi tegijaid, separatistlike meeleolude süvenemine ja suured skandaalid kõige erinevamatel elualadel. Järgnevalt põgus ülevaade kõige olulisematest sündmustest, mis on peamiselt kokku pandud maailma ajakirjandusväljaannetes (näiteks The Economist, Deutsche Welle, Die Welt jpt) ilmunud artiklite alusel.

Võib oletada, et 20. jaanuar oli USA praeguse presidendi Donald Trumpi jaoks üks õnnelikumaid päevi – siis pühitseti ta ju ametisse.
Ibtimes.co.ukVõib eeldada, et suurem osa lehelugejatest nõustub väitega, et lõppeva aasta kõige eredam ja samas ka skandaalsem isik on jaanuaris ametisse astunud USA 45. president Donald Trump. Tõsi, Washington on alati olnud maailma tähelepanu keskmes, eriti aga Valge Maja ja seal tegutsevad isikud. Kuid president Trump oma eriskummalise auraga suisa tõmbas endale ajakirjanduse tavapärasemast suuremat tähelepanu. Seepärast on ta sattunud ka mitme enneolematu skandaali keskpunkti.

Ajalugu muutnud saladuslik Vene mõju

Neist esimene algas tegelikult juba möödunud aastal. See on salapärane Vene mõju Donald Trumpi valimiskampaaniale. Kogu möödunud aasta kogus see lugu pidevalt tuure. Päevavalgele tulid faktid, et mitmed Trumpi valimiskampaania korraldajad omasid salajasi kontakte Venemaa kõrgete ametiisikutega. See tähendab, et USA presidendi lähikondlased omasid sidemeid säärase riigi esindajatega, mille Valge Maja pressitalitus on asetanud koos Iraani ja Põhja-Koreaga nõndanimetatud kurjuse teljele.

Uurimise nn Vene mõju küsimuses algatas FBI juht James Comey, kelle Trump mais kibekähku vallandas. Juurdlus aga jätkus ja aasta teisel poolel tõi see endaga kaasa mitmeid arreteerimisi. Näiteks 30. oktoobril esitas eriprokurör Robert Mueller süüdistuse koguni kolmele Trumpi valimiskampaania töötajale – valimisstaabi endisele juhile Paul Manafortile, Manaforti äripartnerile Rick Gatesile ja Trumpi välipoliitilisele nõunikule George Papadopoulosele…

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email