Saarlasest meisterkokk püüdis Aafrikas ligi 80-kilose kala (lisatud VIDEO!)

Tallinna restorani Dominic saarlasest peakokal Allar Oeseljal õnnestus tööreisil Aafrikasse püüda Atlandi ookeanist 79,5 kilo kaaluv tuunikala.

YELLOWTAIL TUNA: Nii kõlab selle 79,5-
kilose tuunikala, mille Allar Oeselg Atlandi ookeanist püüdis, ingliskeelne nimetus.“Sellisest kalast, mille välja tõmbasin, ei osanud isegi unistada,” pajatas saarlane kalapüügist Aafrika rannikuvetes.

Oeselg käib koos kolleegidega igal aastal maailma erinevaist paigust oma restoranile veine valimas. Seekord olid nad Lõuna-Aafrika vabariigis ja Kaplinnas, mis on Aafrika kõige populaarsem turismilinn. Võõrustajad pakkusid neile ka kalapüügivõimalust. Sellest ei saanud ära öelda.

Hommikul kell kuus startis kalapüügitiim paadiga sadamast ookeanile. Paaritunnise sõidu järel jõudsid aafriklased koos külalistega õigesse kalapüügikohta.

“Kohalikud ütlesid, et tuunikala liigub seal, kus ookean on helesinine ja vesi 19 kraadi. Kui olime õigesse paika jõudnud, siis panimegi oma oskused proovile. Minul vedas. Vähemalt veerand tundi kulus kala paati tirimiseks,” rääkis Allar.

Koduvetel käib meisterkokk kala püüdmas õnge või spinninguga. Aafrikas kasutatud püügiriist sarnanes Allari sõnul tavalise spinninguga.

“Kajalood näitab parve asukoha kätte. Paadist lasedki tamiili, mille otsas on söödaga konks, parve keskele ja kui kala otsa satub, hakkad ketast kerima. Mitmesaja meetri pikkust tamiili 80-kilose purakaga annab kerida. Järgmisel päeval olid lihased igatahes väga kanged,” iseloomustas Allar kalapüüki.

Sadamas saagi turustamisega probleeme ei tekkinud. Kai peal kalureid ootavad mehed olid suurest kalast vaimustuses. Sealsamas sadamas see vee-elukas ka fileeriti. Osa kalast viidi lähedal asuvasse restorani.

“Poole tunni pärast toodi meile uhke vaagen sushide ja muude hõrgutistega. Teadmine, et olen ise selle kala püüdnud, andis lisaväärtust juurde,” jäi Allar nii püügi kui ka sadamaeinega rahule.

Veinidest rääkides ütles Allar Oeselg, et Lõuna-Aafrika valged ja punased veinid on väga maitsvad ja kvaliteetsed. Mõne aja pärast saavad Dominici restorani külastajad neid ka maitsta.

ISUÄRATAV SERVEERING: Saarlasest meisterkoka püütud kalast valmistasid tema Aafrika kolleegid maitsva roa.
2x ERAKOGU

Print Friendly, PDF & Email