MINU ÖÖKAPIRAAMAT: Tiiu Kirs loeb vahel une arveltki

Hellamaa raamatukogu laenutajate edetabelit juhib Mõega küla pensionär, kes on sel aastal läbi lugenud aukartustäratava hulga raamatuid, suisa 250.

RAAMATUKOGU PIIMARUUMIS: Tiiu Kirs on kunagise piimaruumi täitnud 2000 raamatuga, mille lugemine seisab veel ees.
MAANUS MASING“Viimane kui üks on läbi loetud, isegi kui ei meeldi, pingutan lõpuni,” kinnitab 74-aastane Tiiu Kirs. Sageli kulub Tiiul raamatu peale kõigest üks päev. Põrutavalt häid asju jõuab ta ööpäevas kaanest kaaneni läbi lugeda ka kaks, seda muidugi magamise arvelt. “Ma ei loe nii, et sealt midagi õpiks, ma lihtsalt loen,” lausub ta.

Üksiku naisterahva sõnul polegi tal talvisel ajal peale kudumise, ristsõnade lahendamise ja lugemise eriti millegagi aega sisustada. “Tavaliselt ma õhtul enne magama ei jää, kui olen raamatut lugenud,” räägib Tiiu. “Pool kümme lähen magama, üles ärkan kell 3 ja siis jälle loen.”

Sõjaraamatud ei meeldi

Tiiut köidavad ladusalt kirjutatud raamatud. Kunagi oli tema lemmik Romain Rolland. “Paljud ei salli Mihkel Rauda, aga “Musta pori näkku” on tohutu hästi kirjutatud ja loed mõnuga,” kinnitab Tiiu. Korralikult mõistab kirjutada ka Mart Sander, saarlastest aga esmajoones Uustulnd ja Tegova. “Kui naerda tahan, siis võtan kas Smuuli või “Švejgi” ja naeran südamest.”

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email