Muusikaõpetajate sügispäevad pilliga

Tänavused üleriigilised muusikaõpetajate sügispäevad peeti 2.–3. novembril Saaremaal ja kandsid alapealkirja “Rööm muusikast ehk Pilli-eri”.

TERVITUS KOLLEEGIDELE: Sügispäevade avamisel esines ka maakonna muusikaõpetajate rahvapilliorkester Mängumönu.
GERT LUTTER


Sügispäevade näol on tegemist koolituspäevadega, mis toimuvad iga kord erinevas Eesti maakonnas või suuremas linnas, seekord oli võõrustajaks Saare maakonna muusikaõpetajate ainesektsioon. Traditsioon sai alguse 1993. aastal Tartus.

Seekord oli sügispäevade fookus pillimängul ja pilliõppel. Avamisel tervitasid külalisi Kuressaare muusikakooli sümfoniettorkester (dirigent Edoardo Narbona) ning meie oma kodusaare õpetajate rahvapilliorkester Mängumönu Irja Aardami ja Tiina Oksa juhatusel.

Siinkohal ei saa mitte mainimata jätta fakti, et pillid, millel Mängumönu liikmed mängisid, olid suuremas osas kõik oma kätega suvistes Leisi pillimeisterdamise laagrites valmistatud! Ka sügispäevade meeneks oli pill – savist noodipiilu, mille mahedat kõla said kõik osalejad juba avamisel nautida.

Sügispäevade ajaloos ainulaadne ettevõtmine oli aga reedel Kärla rahvamajas teoks saanud bändikooli projekt, mille käigus sai ligikaudu 150 osalejat õpetust viies erinevas töötoas: klahvpillid, kitarr, basskitarr, trummid ja laul.

Martti Nõu, Toomas Tangu, Ain Kivilo, Tenno Lauri ja Maria Väli juhendamisel õpiti selgeks selliste hittide, nagu “Veenus”, “Ära möödu must lähedalt” ja “Meil on aega veel”, pilli- ja laulupartiid. Lugude kokkumäng valdadest Kärla rahvamajja transporditud 12 bändikomplektil oli meeliülendavalt võimas ja emotsionaalne kogemus.

Laine Lehto


ÜLERIIGILISTE MUUSIKAÕPETAJATESÜGISPÄEVADE KORRALDAJAD TÄNAVAD

HÄID TOETAJAID: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp, Eesti Muusikaõpetajate Liit (Kadi Härma, Aive Skuin), Hasartmängumaksu Nõukogu, Kuressaare Linnavalitsus (Madis Kallas, Anne Kilumets), Lääne-Saare Vallavalitsus (Tiina Luks) ja Saaremaa Omavalitsuste Liit (Madis Kallas), Sihtasutus INNOVE ning Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik.

HÄID KOOSTÖÖPARTNEREID: Angla Tuulikumägi (Alver Sagur, Anu Noor), Autopark Metra OÜ (Raimond Kannik), Keskaja Elamuskeskus (Marju ja Argo Kirss), Kuressaare Ametikool, Kuressaare Kultuurikeskus (Ester Soe, Andrus Unger), Kärla Rahvamaja (Virge Varilepp, Ülle Maimann, Kaie Niit), Meie Maa, OÜ Kipsaju (Urmas Jürjens), Peotehnika OÜ (Lauri Leis, Tõnis Antonov), Pöide Pruulikoda (Koit Kelder), Raadio Kadi, Saar Music OÜ (Ivo Aksiim, Janar Lind), Saaremaa Meeskoor SÜM (Ester Soe, Mari Ausmees, Margus Birkenfeldt, Tiit Aavik), Saaremaa Veski (Grete Pastak), Saarte Hääl, spaahotellid Rüütli ja Meri (Maiu Lepp, Jelena Havi, Markus Undrest); bändikooli juhendajad Martti Nõu, Toomas Tang, Ain Kivilo, Tenno Lauri, Maria Väli; Aste, Kihelkonna, Kärla, Laimjala, Leisi, Lümanda, Muhu, Mustjala, Orissaare, Salme, Tornimäe ja Valjala bändikoolide pillide transporti korraldanud head abilised Tiina Luks, Villi Pihl, Triino Lest, Reet Lõugas, Ursula Jakobson, Raimu Aardam, Virge Varilepp, Marika Aarnis, Inga Rand, Tiina Oks, Ulvi Põld, Ain Kivilo, Martti Nõu, Imbi Kolk, Kalle Kolter, Edith Viira, Kalle Lepik, Marju Lepik, Margus Lepik, Oliver Kilter, Maire Sillavee, Karin Pulk, Herard Anto, Tiina Sünter ja Anneli Kaljuste; Anseküla Seltsimaja (Mari Lepik), Kahtla Lasteaed-Põhikool (Inga Rand, Anita Kangur), Kuressaare Gümnaasium ja KG huvikool Inspira (Mai Rand, Laine Lehto, Pilvi Karu, Helle Rand, Gert Lutter, Arvi Tanila, Raili Kaubi), KG koolituskeskus Osilia (Grete Põldemaa), Kuressaare Ida-Niidu Lasteaed (Mesimummi rühma lapsed ja õpetajad, Piret Tomson), Kuressaare Muusikakool (Maire Teras, Veikko Lehto, Edoardo Narbona), Orissaare Muusikakool (Martti Nõu, Õie Pärtel, Kairit Levit), Saaremaa Ühisgümnaasium (Mari Ausmees, Riina Laanes, Kerli Remmelgas, 12. klasside kabaree-trupp, Raili Tamm, Indrek Peil, Arne Loorpuu, Marliin Haamer, Diana Õun, Andreas Noor, Viljar Aro), Salme Põhikool ja Salme Lasteaed (Raivo Kallas, Maarja Kullama, Karin Pulk) ning Valjala Põhikool (Helen Aasmaa); Irja Aardam, Luule Arge, Maarika Ellermaa, Evelin Kask, Monika Kipper, Krista Kütt, Kermo Küün, Heli Leppik, Eena Mark, Karin Muldma, Sirje Torn, Ülle Reinsoo, Ülle Vallaste.

Print Friendly, PDF & Email