Saarlasi külastasid Tallinna maadlustreenerid

1. novembril külastasid Lümanda põhikooli maadlustreenerid Henn Põlluste ja Martin Plaser. Nad ei tulnud jalgpallikoolina tuntud lümandalaste “spordiusku” muutma, vaid kohtuma õpilasperega ja n-ö ennast näitama.

JÕUDU PROOVIMAS: Nooremad ja vanemad matil rassimas.
Urve Vakker

 

Henn Põllustet tuntakse tänapäeval kõige enam maailmameister Heiki Nabi treenerina. Heiki on olnud viimastel aastatel meie üks edukamaid sportlasi, kahekordne maailmameister Kreeka-Rooma maadluses ning võitnud hõbemedali viimastelt Londoni olümpiamängudelt.

Tegelikult on Henn olnud maadlusega seotud pea kogu teadliku elu, seega üle viiekümne aasta. Praegu maadlusklubi MTÜ Korrus3 noortetreener on paljukordne Eesti meister, olnud NL-i koondislane ning edukas treener Eestis ja Soomes. Tema tuntumatest õpilastest võib veel nimetada Marko Yli-Hannukselat, Juha Ahokast, Valeri Nikitinit, Tarvi Thombergi, Ardo Arusaart jpt.

Põlluste on kuulunud 1980–90 maadlusföderatsiooni ja maadlusliidu eestseisusesse, olnud 2002–04 maadlusliidu juhatuse, 2002–08 treenerite nõukogu ning 2004–09 kvalifikatsioonikomisjoni liige. Tegutsenud 2004 Ateena, 2012 Londoni ja 2016 Rio de Janeiro OM-il Eesti maadluskoondise juhi ja treenerina. Pälvinud Kultuurkapitali kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemia (2006). Eesti parim treener 2012 ja 2013. Valgetähe III klassi teenetemärgi omanik (2013).

Nii teenekas mees rääkis oma sportlasteest ja ka spordi pahupoolest, dopingust. Kui Hennu jutt oli tõsine ja asjalik, siis noorem mees Martin Plaser pani saali kihama. Väiksed maadlejad, tema 4- ja 6 -aastased pojad Raiko ja Renet näitasid, mida kõike saab koos isaga korda saata. Trikid ja nipid jätkusid spordisaalis näidistunnis. Matil prooviti “maadlusmänge” ja pusiti mõnuga. Lisaks rääkisid spordimehed nii elust enesest kui ka spordist ja toitumisest.

Martin Plaser on eesti maadleja ja maadlusaktivist, MTÜ Toeta Eesti Maadlust kampaaniajuht ja maadlusklubi Korrus 3 maadlustreener. 2013. aasta auhinnagalal Spordiaasta Tähed andis Eesti olümpiakomitee talle auhinna Spordihing 2013. Ta on Tallinna ümbruse koolid ja lasteaiadki maadlema ja liikuma pannud, on keskendunud spordi ja liikumisharrastuse arendamisele.

Õpilased said näha maailmameistri ja võib-olla juba tulevaste (maailma) meistrite treenereid, nende jaoks täiesti uue spordiala esindajaid, ja mis peatähtis, üht-teist ka ise proovida. Üritus oli jätkuks Euroopa liikumisnädalale, siis orienteerusime Jaen Teäri koostatud radadel ning võtsime mõõtu kergejõustikus ja jooksudes.

Urve Vakker

Print Friendly, PDF & Email