Verekeskus kutsub saarlasi taas doonoripäevadele

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus tuleb taas kolmeks päevaks Saaremaale ning ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 6. novembril kell 13–18 ja 7. novembril kell 10–15 Kuressaare kultuurikeskuses (Tallinna 6) ning 8. novembril kell 10–14 Orissaare kultuurimajas (Kuivastu mnt 37).

Viimati käis regionaalhaigla verekeskus Kuressaares 25. ja 26. septembril ning siis külastas neid kahel päeval 228 saarlast. Tervislik seisund lubas verd loovutada 182 doonoril ja kokku saadi ligi 82 liitrit verd. Orissaares oldi viimati 29. märtsil, mil verd annetas 36 inimest.

“Täname südamest kõiki suure südamega Saaremaa inimesi, kes on alati meie verevarusid jõudsalt täiendanud. Oleme lootusrikkad, et ka hingedekuu doonoripäevadel külastab meid palju Saaremaa doonoreid, et kinkida abivajajatele nende järgmine sünnipäev,” ütles verekeskuse tootmisjuht Erna Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste korral. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks teha. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ja Facebooki lehelt “Doonorid ja Sõbrad”.

Print Friendly, PDF & Email