Millised on Saaremaa valla järgmised sammud?

Eeldusel, et valimiskaebusi ei esitata, toimub tuleval nädalal Kuressaare linnuse kapiitlisaalis Saaremaa valla volikogu esimene istung ning vallavanem ja teised vallavalitsuse liikmed kinnitatakse ametisse novembri esimesel nädalal.

HÄÄLTE TEINE LUGEMINE: Esmaspäeval lugesid Saaremaa valla valimiskomisjoni liikmed (vasakult) Maire Käärid, Riina Allik, Andrus Lulla, valimiskomisjoni esimees Eero Lapp, Katrin Nigul, Diana Lõhmus, Elo Ilumäe, Eve Kiil ja Ene Johanson kõik hääled uuesti üle ja juhul, kui valimiskaebusi ei esitata, saab valimiskomisjon homme, 20. oktoobril registreerida Saaremaa vallavolikogu liikmed.
FOTO: Kristiina Maripuu


Saaremaa vallavolikogu valimised on lõppenud ja Saaremaa valla valimiskomisjon avalikustas valimistulemused pärast häälte teist lugemist 16. oktoobril. Juhul, kui 19. oktoobri seisuga ei ole kaebusi laekunud, saab valimistulemused 20. oktoobril kinnitada, valimiskomisjon registreerib Saaremaa vallavolikogu liikmed ning valimistulemus loetakse väljakuulutatuks 21. oktoobril. Valimiskaebuste menetlemise korral võivad tähtajad pikeneda kuni 20 päeva.

Pärast valimistulemuste jõustumist tekib Saaremaa vald kui omavalitsusüksus, algavad Saaremaa vallavolikogu liikmete volitused ja seniste volikogude liikmete volitused lõpevad. Kuressaare linn, Kihelkonna, Laimjala, Leisi, Lääne-Saare, Mustjala, Orissaare, Pihtla, Pöide, Salme, Torgu ja Valjala vald kui omavalitsusüksused lõpevad.

Valimistulemuste kinnitamisega kutsub valimiskomisjon kokku volikogu esimese istungi ja eeldatavasti toimub esimene istung 26. oktoobril. Esimesel istungil valitakse volikogu esimees ja aseesimees ning senised valitsused esitavad lahkumispalve, jätkates siiski tegevust kuni uue valitsuse liikmete ametisse kinnitamiseni.

Nädal hiljem toimub volikogu teine istung, kus on päevakorras vallavanema valimine, vallavalitsuse liikmete kinnitamine ja ametisse nimetamine, volikogu komisjonide moodustamine, volikogu komisjonide esimeeste ja aseesimeeste valimine, volikogu komisjonide koosseisu kinnitamine ning volikogu fraktsioonide registreerimine.

Vallavalitsuse liikmete ametisse kinnitamisega alustab tegevust Saaremaa vallavalitsus kui täitevorgan ning linna- ja vallavalitsused kui täitevorganid lõpetavad tegevuse. See tähendab, et eeldatavasti 2. novembrist teeb kogu Saaremaa piires kõik otsused juba uus valitsus ehk Saaremaa vallavalitsus. Kuressaare linnavalitsus, Kihelkonna, Laimjala, Leisi, Lääne-Saare, Mustjala, Orissaare, Pihtla, Pöide, Salme, Torgu ja Valjala vallavalitsused kui ametiasutused jätkavad tegevust 31. detsembrini, kuid nagu öeldud, teeb kõik otsused juba uus vallavalitsus.

Volikogu kolmanda istungi päevakorras on muude teemade hulgas eeldatavasti ka ametiasutuste tegevuse ümberkorraldamine ning vallavalitsuse struktuuri ja teenistuskohtade loetelu kehtestamine. Samas tuleb volikogul esimeste teemadena käsitleda ka Saaremaa valla põhimäärust, kümne osavalla põhimääruseid ja vallavalitsuse põhimäärust. Pärast vallavalitsuse struktuuri ja teenistuskohtade loetelu kinnitamist saab alustada vallavalitsuse teenistujate värbamist. Saaremaa vallavalitsus kui ametiasutus alustab tegevust 1. jaanuarist 2018.


KOMMENTAAR:

Alo Heinsalu
Saaremaa omavalitsusete ühinemise tegevjuht

Saaremaa vallavalitsus kui ametiasutus alustab tööd 1. jaanuarist, seega on valimiste ja uue ametiasutuse töölehakkamise vaheline ajaaken ülimalt kitsas. Asjaolu, et aega on vähe, muudab ka volikogu töö äärmiselt pingeliseks. Kui siiani on linnavolikogu ja vallavolikogude istungid toimunud enamasti kord kuus, siis vähemalt esialgu tuleks Saaremaa vallavolikogul istungeid pidada igal nädalal.


Saaremaa vallavolikogu liikmed valimistulemuste järgi:

• Sotsiaaldemokraatlik Erakond (10 mandaati)
Madis Kallas
Marili Niits
Kairit Lindmäe
Tõnu Teder
Hannes Hanso
Priit Penu
Raimu Aardam
Tambet Kikas
Liilia Eensaar
Aare Martinson

Eesti Reformierakond (8 mandaati)
Kalle Laanet
Urve Tiidus
Jaanus Tamkivi
Tiiu Aro
Tiit Rettau
Ly Kallas
Tiina Luks
Andres Tinno

Valimisliit Saarlane (8 mandaati)
Mart Mäeker
Mart Maastik
Kalmer Poopuu
Vilmar Rei
Anti Toplaan
Vello Runthal
Ludvik Mõtlep
Enn Meri

Eesti Keskerakond (3 mandaati)
Mihkel Undrest
Enn Eesmaa
Aivar Aru

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (2 mandaati)
Mart Saarso
Jaen Teär

Print Friendly, PDF & Email