Kolme päeva jooks hoiab traditsioone

Tänavu 20.–22. oktoobrini juba 44. korda teoks saav kolme päeva jooks toimub suuremate uuendusteta ja sportlastelt heakskiidu saanud radadel.

“Meil pole tänavu üle aastate mingeid uuendusi, sest mullused rajad sobisid kõigile ja jooksjad avaldasid soovi samamoodi jätkata,” rääkis korraldaja Tõnu Vaher, kelle sõnul oli tagasiside positiivne ja rajad hinnati väga heaks. “Kuigi distantside pikkused on täpselt mõõdetud, oleme püüdnud kaasata võimalikult palju huvitavaid kohti. Ka Sõrves oleme püüdnud teha maksimaalselt hea raja, seepärast on välja valitud Iide küla ja selle ümbrus.”

Reedel joostakse Kuressaares ja selle ümbruses 10 km, laupäeval Sõrves Torgus 16,125 km ja pühapäeval taas linnas 16 km. Rajad läbivad erinevaid maastikke ja joosta tuleb vahelduval rajakattel. Kuressaare tänavatel ja linna ümbruses joostav esimene 10 km pikkune distants on nüüd ka passistatud, väljajoostavad ajad saavad Eesti kergejõustikuliidu poolt tunnustatud ja on edetabeli kõlbulikud.

Tõnu Vaher ütles, et mõõdistamisega oli päris tükk tegemist, aga tal on hea meel, et sellega ikkagi hakkama saadi. Ta usub, et ka jooksjatele on see oluline, et tulemused oleksid ametlikud.
“Väga hästi on jooksjad vastu võtnud just Sõrve raja,” märkis ta. “Eelmisel aastal oli miinus see, et vahetult enne võistlust oli seal ühel lõigul teehöövel üle käinud ja nii oli palju lahtisi kive. Sel aastal sõidetakse juhuse tahtel samal lõigul ka Saaremaa ralli üks kiiruskatse. Loodame, et seda lõiku väga üles ei künta ja et mujal ei tule ootamatuid teeremonte.”

Põhijooksule on registreerunud üle 600 jooksja ja Tõnu Vaherile teeb head meelt noorte jooksjate kasvav huvi võistluse vastu, sest kirja on end pannud üle 140 huvilise. “Viimasel ajal on tublid olnud ka Saaremaa noored,” rõõmustas Tõnu Vaher. “Siin on koolides ka õpetajad head tööd teinud. Aga kutsume jätkuvalt kõikide koolide lapsi aktiivselt kaasa jooksma.”

Noortejooksul on distantside pikkused 2, 3,24 ja 3,2 km. Pühapäeval on võimalus osaleda ka tervisejooksjatel, -kõndijatel, kes saavad vastavalt soovile ja võimetele oma distantsiks 3,2 km, 9,2 km või 16 km. Traditsiooniliselt on Eesti jooksjate kõrval starti tulemas ka inimesi Soomest, Lätist ja Venemaalt. Küll aga ei osanud Tõnu Vaher veel välja tuua jooksu võimalikke favoriite. “Soovime, et võistlus oleks võimalikult tasavägine, sest see on huvitav nii sportlastele kui ka pealtvaatajatele. Eesmärk ei ole purustada ka jooksu rekordeid, püüame korraldada võimalikult meeldiva jooksuürituse,” märkis ta.

Tuntumatest meestest on end juba registreerinud mullune teine Mark Abner, 2014. aasta võitja Ilja Nikolajev, Jaanus Kallaste ja Rait Ratasepp. Viimane läbis hiljuti Šveitsis kümnekordse ultratriatloni ehk 3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu ja 42,2 km jooksmist ning need kõik järgemööda kümme korda järjest.

Saarlastelt ootab jooksu korraldaja jõukohast esinemist. Kui Tiidrek Nurme ja mulluse võitja Andi Nooda osalemine on veel lahtine, siis kindlasti on kohal kõik teised paremad jooksumehed eesotsas Ando Õitspuuga, jätkuvalt on rivis ka vanameister Kalev Õisnurm. Tõnu Vaher on saarlaste osalusega päris rahul. Läbi aastate on kolme päeva jooksul osalejatel tulnud kogeda vihma ja tuult, aga ka päikesepaistet, lumesadu ja jäiseid radasid. “Ootame päikeselisi sügisilmu, et kõigil oleks hea olla ja mõnus joosta,” lausus Vaher.

Kohalikud jooksjad võiksid Kuressaare gümnaasiumis asuvas jooksukeskuses oma numbrid varem välja võtta, et vältida reedel tekkivaid järjekordi. Seda saab teha neljapäeva, 19. oktoobri õhtul kell 17–19.

44. Saaremaa kolme päeva jooksu sekretariaat asub Kuressaare gümnaasiumis. Neljapäeval, 19. oktoobril väljastatakse numbreid kell 17 kuni 19, reedel kell 9 kuni 16.20.

Reedel kell 16 toimub noortele 2 km jooks, kell 16.30 põhijooksu 10 km stardikohaga Kuressaare gümnaasiumi juures Kaevu tänaval. Laupäeval Sõrves stardikohaga Iide külas kell 11.30 noortele 3,24 km ja kell 12 põhijooksu 16,195 km.

Pühapäeval kesklinnas kell 10.30 noortele ja tervisejooksjatele, kõndijatele 3,2 km, kell 11 põhijooksu 16 km, tervisejooksjatele 9,2 km ja 16 km.

Print Friendly, PDF & Email