Kuressaarde tuli kaks muinsuskaitsepreemiat (3)

Neljapäeval avalikustatud muinsuskaitse aastapreemiatest tuli kaks ka Saaremaale.

MÜÜRITAGUNE MAAILM: Marju ja Argo Kirsi sel suvel avatud keskaja elamuskeskus Kuressaare kesklinna piiril on saanud külastajatelt heatahtliku vastuvõtu.
MAANUS MASING


Kategoorias “Hästi restaureeritud hoone muinsuskaitsealal või kaitsevööndis” pälvis tunnustuse Kuressaares Garnisoni 10 asuv hoone ja kategoorias “Pärandi tutvustaja” tunnustati Kuressaare keskaja elamuskeskuse eestvedajaid Argo ja Marju Kirssi.

Muinsuskaitseameti Saaremaa inspektor Rita Peirumaa ütles, et Garnisoni tänava maja on hea näide noorte inimeste pealehakkamisest. “Nad võtsid ette ühe, nagu ajakirjanduses nimetatakse, kolemaja. Kuigi mina seda nii ei tahaks kutsuda, annab see aimu, millega nad pidid rinda pistma,” rääkis ta.

Garnisoni 10 asuv maja eristub teistest hoonetest selle poolest, et on üks väheseid elumaju Kuressaares, mis on tehtud maakivist voodriga. “Noored võtsid vaevaks selle korda teha ja selle eest neid ka tunnustati,” märkis Peirumaa.

Ta meenutas, et enne restaureerimist oli hoone ikka päris õnnetus seisus. Katus täiesti läbi, konstruktsioonid kahjuritest kannatada saanud. “Ees oli suur-suur töö ja ei teadnud ju, mis sellest välja tuleb,” iseloomustas inspektor kunagist olukorda. “Aga noored ei peljanud, leidsid hea arhitekti Mihkel Koppeli näol ning kui projekt on hea ja tegijad head, siis tuleb ka tulemus hea. Kokkuvõttes kena ja armas kodu,” lausus ta.

Kuressaare keskaja elamuskeskus sobinuks Peirumaa sõnul sama edukalt ka hoolsa peremehe või hästi restaureeritud hoone kategooriasse. Otsustati siiski “Pärandi tutvustaja” kategooria kasuks, mis ei takistanud parima tiitli pälvimist.

Tunnustusega kaasneb tänukiri ja meene, milleks tänavu oli keraamiline taldrik.

Print Friendly, PDF & Email