Piret Pupparti kaunitare näeb ERM-is (1)

Läinud nädalal avati Tartus Eesti Rahva Muuseumis (ERM) näitus nimega “Külatänavalt punasele vaibale. 100 aastat rahvuslikku moodi”. Näituselt leiab rahvuslikke rõivaid massimoest kõrgdisainini, argikasutust kõrvuti pidulikkusega.

FOTO: Anu Ansu, Berta Vosman /ERM


“Mõni minugi aegumatu kaunitar on arvatud sellesse uhkesse rivisse,” märkis Saaremaalt pärit moelooja Piret Puppart sotsiaalvõrgustikus. Näiteks on seal väljas Pupparti loodud rahvuslike mustritega pidulikud tualetid Kaie Rõõm-Laaneti garderoobist.

Näitusel on 134 mannekeeni. Suuremalt jaolt on esindatud üksikesemed (kleit, kampsun, pluus, mantel, vest), mitte rõivakomplektid, nagu traditsiooniliste rahvarõivaste puhul tavaks. Domineerivad seejuures naisterõivad, sest meestemoes on rahvuslikud elemendid vähe levinud.

Näitusel on esindatud neli tähtsamat perioodi: Eesti Vabariik kuni 1940, Nõukogude Eesti, Välis-Eesti ja taasiseseisvunud Eesti ning vanimas osas on näha ka mõnd rahvarõivalt disainrõivale ülemineku komplekti. Peale Piret Pupparti loomingu on näitusel esindatud rõivad nt Kristina Viirpalult, Katrin Kuldmalt, Arne Niidult, Lilli Jahilolt, Aldo Järvsoolt jt. Näitus jääb ERM-is avatuks 18. märtsini 2018.

Print Friendly, PDF & Email