ÄRA NII TEE: 5 viga, millega rallikülastajad end ja teisi ohtu seavad

Sel nädalalõpul toimub Lääne- ja Kesk-Saaremaa kruusateedel ning Kuressaares Silveston 50. Saaremaa Rally.

Kaheksandat aastat järjest on ralli turvapartner G4S koos ligi 300-liikmelise turvameeskonnaga. Ralli turvapealik Kristjan Saarik toob välja peamised probleemid, millega rallikülastajad end aastate jooksul ohtu on seadnud.

  • Emad-isad, kes koos lastega üle ralliraja jooksevad. Paraku juhtub seda iga aasta, kui ralliauto lähenedes otsustab mõni perekond ootamatult üle tee joosta,pannes sellega ohtu terve pere. Kui on tarvis teisele poole rallirada saada, siis küsi turvatöötajalt abi, et leida ohutum koht ja aeg teeületuseks.
  • Keelualas viibimine ning turvalintide ja keelumärkide eemaldamine. Enne starti kontrollitakse rallirada põhjalikult üle ja tähistatakse see turvalintide ning keelualamärkidega. Ikka selleks, et igal pealtvaatajal oleks selge ülevaade, kus on ohtlik viibida ja kus on ohutum olla. Kahjuks astuvad osad rallisõbrad parema pealtvaatamiskoha nimel keelualasse, kus teelt välja sõitvale ralliautole ette jäämise risk on väga suur. Ning eemaldatakse isegi rajamärgistust näitamaks, et nadei ole keelualas. Sellega seatakse ohtu iseend ja teisi pealtvaatajad.
  • Turvatöötaja märguannete eiramine. Turvatöötaja ehk rajajulgestaja ülesanne on hoida rallikülastajate turvalisust. Vilega annavad nad märku saabuvast ralliautost ja sekkuvad, kui pealtvaataja läheb keelualale või ohustab oma käitumisega ennast ja teisi pealtvaatajaid. Paraku on alati inimesi, kes neid märguandeid eiravad, tekitades sellega ohtliku olukorra.
  • Liigne alkoholi tarvitamine. Alkoholijoobes inimeste ohutaju on nõrgenenud. Samuti ei taha purjus seltskonnad sageli turvatöötajate korraldusi kuulda võtta. Mõistlik on leppida kokku kaine grupijuht, kes oma sõprade järele valvab ja kiirelt sekkub, kui keegi peaks varbad rallirajale panema.
  • Valesti parkimine. Loomulikult tahab igaüks oma autole kõige mugavamalt ligipääsetavat parkimiskohta. Need, kes pargivad oma sõiduki keelualale, takistavad operatiivsõidukite ligipääsu abivajaja juurde. Järgi liiklusmärke ja liiklusreguleerijate juhiseid. Sedasi hoiad tee vaba nii pääste-, kiirabi kui ka politseisõidukitele.
Print Friendly, PDF & Email