Saaremaa rüütelkond sai uue esimehe (10)

8. oktoobril Berliinis toimunud Balti rüütelkondade üldkogul valiti Saaremaa rüütelkonna uueks esimeheks õigusteaduse doktor õigusnõunik Nicolai von Cube. Senine esimees, meditsiinidoktor Hanns­jörg Freytag von Loringhoven, kes oli selles ametis olnud 2005. aastast, valiti samas rüütelkonna auesimeheks.

AADLIMEHED: Hannsjörg Freytag von Loringhoven (vasakul) ja Nicolai von Cube pärast ametisse valimist.
Erakogu


Saaremaa rüütelkond kui korporatsioon kujunes keskajal Saaremaa piiskopkonna vasallidest.

Sajandite jooksul olid sel Saaremaa aadlisuguvõsade ühendusena olulised funktsioonid kohaliku elu juhtimisel ja korraldamisel. Seoses iseseisva Eesti Vabariigi tekkimisega kaotas rüütelkond 1919. aastal oma avalik-õiguslikud funktsioonid. 1920.–30. aastail jätkati tegevust seltsinguna Saaremaa Üldkasuliku Ühingu nime all.

Nüüd tegutsetakse kultuurilis-seltskondliku organisatsioonina põhiliselt Saksamaal, ühendades Saaremaalt põlvnevaid aadlipäritolu suguvõsade liikmeid kogu maailmast.

Niipea, kui see nn perestroika ajal võimalikuks sai, kujunesid rüütelkonnal tihedad sidemed ka tänapäeva Saaremaaga. Siin ei hakatud käima mitte ainult nostalgiast lapsepõlve ja/või esivanematega seotud paikade vastu, vaid tunti elavat huvi ka tänapäeva saarlaste elu vastu ning püüti sellele nõuga ja heategevusega kaasa aidata.

Kuigi viimasel ajal on tunda kunagi Saaremaa aadlimatriklisse kantud suguvõsade noorima põlvkonna huvi mõningast vähenemist oma esivanemate kodumaa vastu, on paljude perekondade liikmed meie iga-aastased külalised.

Suured Saaremaa sõbrad ja austajad on ka rüütelkonna praegused juhid. Tänavu kevadel Kuressaare linnuses toimunud reformatsiooni 500. aastapäevale pühendatud konverentsil esinesid mõlemad huvitava ja asjatundliku ettekandega: psühhiaater ja psühhoanalüütik Hannsjörg Freytag von Loringhoven teemal “Reformatsioon kui iseseisva mõtlemise alus” ja jurist Nicolai von Cube teemal “Martin Lutheri inimesepilt ja selle tähendus kaasaegsele Eesti riigile”.

Olavi Pesti

Print Friendly, PDF & Email