Saaremaa ralli aegsed kõrged hinnad on äriloogika (2)

Saaremaa ralliga kaasneb iga-aastane nurin, et majutusasutused tõstavad oktoobris sügisesed hinnad lakke. Vaatamata sellele müüakse ööbimiskohad juba varakult välja ning majutajad tõdevad, et hinna määrabki nõudlus.

NÕUDLUST ON: Blanche Siirakul ja Kristel Kuusel on Grand Rose Spas klientide teenindamisel tööd kui palju – klientide puudust pole.
MAANUS MASING


“Hind (majutuse – toim) tekib nõudluse ja pakkumise suhtena, nagu see üldjuhul normaalses ühiskonnas kaupade ja teenuste puhul toimub,” ütles GOSPA hotelli juhataja Piret Trei ralliaegsete tavapärasest kõrgemate majutushindade kohta.

Saaremaa ralli toob oktoobri keskel tavapäraselt saarele tuhandeid ralliga seotud inimesi, nii turiste kui ka sõitjaid, kes mitmepäevase ürituse tarvis ka öömaja vajavad. Seega on majutuskohad välja müüdud juba kuu või isegi paar enne üritust. Seda vaatamata sellele, et võrreldes tavapärase madalhooaja hinnatasemega tuleb rallikülastajatel kukrut veidi enam kergendada.

145 eurot öö

Kuigi suuremate majutusettevõtete juhid kinnitasid, et ralliaegsed majutushinnad jäävad kusagile madalhooaja ja suvise hooaja hindade vahele, leidub ka näiteid, kus Saarte Häälega vestelnud inimestelt küsitud hind on ametlikus hinnakirjas suvine hind (kahese toa eest 145 eurot öö), mis on praegusest madalhooaja hinnast poole kallim.

Saarlasest rallifotograaf Timo Anis on Saaremaa rallit käinud pildistamas aastaid. Mees peatub mugavuse huvides alati hotellides ja tõdeb, et siinsete hotellide hinnatõus on ikka paras müstika. “Ma sain tutvuste kaudu n-ö soodsa hinna, mis oli veidi alla 300 euro kolme öö eest. Ühes kohas taheti saada pea 500,” rääkis Anis, kes muide käib pildistamas ka maailmameistrivõistluste rallisid. Tema sõnul mujal maailmas selliseid trikke hindadega ei tehta. “See on Saaremaa hullus,” nentis Anis.

Loomulikult tuleb siinkohal märkida, et Saaremaal on majutust mitmes erinevas hinna­klassis, kuid samas on hinnatõus tavaline trend.

Arensburg OÜ tegevjuht Terje Nepper nentis, et kõigi suurürituste ja kontsertide ajal tõusevad ka nii Tallinnas, Tartus, Pärnus kui ka Haapsalus hinnad mitmekordseks. “Nii nagu koolivaheajal ja festivalide ajal tõstavad reisibürood puhkusepakettide ja lennupiletite hindu,” tõi Nepper näite.

Pealegi on nad tema sõnul juba aastaid toetanud rallit ööklubi Privilege poolt ja toetavad kindlasti ka edaspidi.

Valmis arutama

Grand Rose´i müügijuht Mario Sau ütles, et kui majutus varakult broneerida, saab ka ralli ajal odavama hinnaga. “Kalli mulje võib jätta, kui hotellid on juba peaaegu välja müüdud ja saadaval on üksikud vabad toad. Sellisel juhul on nende hind tõepoolest kõrgem, kui näiteks aasta ette broneerides,” toonitas ka tema, et tegemist ei ole mitte millegi muu kui lihtsa äriloogikaga. Dünaamilise hinnastamise korral sõltubki lõpuks kujunev toa hind mitmest asjaolust. “Nõudlusest, konkurentsist ja mitmest teisest tegurist,” selgitas Sau.

Temaga nõustus ka Saaremaa Spa Hotellide müügijuht Timo Pärn, kelle sõnul tuleb vaadata turu olukorda ja hinnapoliitikat kogu piirkonnas.

Küsimusele, kas majutajad on nõus õla alla panema rallitraditsiooni (hetkeseisuga toimub sel aastal viimane Saaremaa ralli) kestmajäämisele, vastas enamik, et nad on kindlasti nõus teemat arutama. “Ralli on kohaliku kogukonna jaoks kindlasti äärmiselt oluline ja hooaega pikendav üritus, seega oleme valmis arutama, kuidas meie saaksime ralli toimumisele abiks olla,” ütles Mario Sau. Timo Pärna sõnul on ka nemad koostööle alati avatud ja ralliga tehakse koostööd juba praegu.

Print Friendly, PDF & Email