Kangeim ettevõte on Vettel (GALERII) (3)

Kuressaares eile toimunud ettevõtluspäeval andis Saaremaa ettevõtjate liit koos Saaremaa arenduskeskusega üle tänavused ettevõtlusauhinnad.

ÕNNESOOVID: Vetteli juhataja Mairi Paiste sai tunnustuse kätte Saaremaa arenduskeskuse juhilt Piret Pihelilt ja Saaremaa ettevõtjate liidu juhatuse esimehelt Villu Vatsfeldilt.
MAANUS MASING


Tiitleid jagati kaheksandat korda. Kõige stabiilsema tegija tiitli sai sedakorda Eesti üks suuremaid kalatööstusi, mis asub Vättal – Vettel OÜ. Saaremaa arenduskeskuse juhataja Piret Pihel tõi kangeimat ja stabiilseimat välja kuulutades esile, et tuhlist, notti ja silku on saarlased ikka toidulaual au sees hoidnud.

“Pole siis ime, et tublide saarlaste nobedad näpud nii hinnas on, et siia tasub tuua kala kasvõi ainult selleks, et need nobedad näpud sellest üle käiks ning töödeldud ja pakendatud toodang saaks ekspordiks minna,” nentis Pihel.

Vettel annab tööd umbes 130 inimesele ja ettevõtte tootmismaht on viimase aastaga kasvanud – umbes 3 miljonit eurot kuus. “Pole paha! Sellise edu taga on suur töö ja suured investeeringud,” märkis Pihel. 

Nokkija ja Punnija

Saare Nokkija tiitel, mis antakse uudse lahenduse või innovatiivse ettevõtmise eest, läks Elitec Group OÜ-le ja selle juhile Asko Berensile. Piheli andmeil on selle firma äriidee piltlikult öeldes kolida telekast taskusse. “Kui veel mõni aeg tagasi oli telereklaam see, mis töötas, siis täna teeb sama töö ära nutirakendus,” selgitas ta.

NaviCap nutirakendus on kasutusel üle Eesti, alguse sai see aga Saaremaalt. “Meie matkarajad ja loodus jõudsid esimesena sõna otsese mõttes turisti peopessa – au Saare nutikale nokkijale,” kiitis Pihel.

Saare Punnijaks ehk läbi raskuste parima tulemuse suunas pürgivaks ettevõtteks kuulutati Incap Electronics Estonia OÜ. “Ettevõtluses käivad arengud ikka üles ja alla – see on üks meeletu punnimine,” nentis Pihel, meenutades, et veel viis aastat tagasi oli Incapis suur koondamine. Elektroonikatööstuses olid toona rasked ajad. Nüüd on ettevõte aga taas tugeval tõusulainel – tänavu esimese poolaastaga on ületatud 15 miljoni euro käibemaht, mis teeb ettevõttest taas ühe suurema tootja ja eksportija.

Tööd leiab seal ligi sada inimest, lisaks on neil uus tootmisliin, mis suudab teha veel 200 inimese tööd. “Sellise kasvu taga on tark juhtimine, suured investeeringud ja veel midagi,” kinnitas Pihel. Ettevõtte juht Otto Richard Pukk on kui “Talendid koju” supernäide – Rootsis sündinud ja Sri Lankal tegutsenud mees on Saaremaa juurtega.

Staarstartija ja turundustäht

Staariliku stardi on teinud BoostMe OÜ ehk supertoidusegude tootjad Sven Nuum ja Teet Torim. Nende tänavune poolaasta käive on juba ligi 300 000 eurot ja tööl on seejuures vaid kaheksa inimest. Ettevõte pole aga veel kolmeaastanegi.

Nende tootmine on Kuressaares ja müük kogu maailmas. Ja igal tootel on peal “Made in Saaremaa” ja “Saaremaa ehtne toode”. Nutikatest noormeestest on saanud arenduskeskuse koostööpartnerid.

Saare turundustäheks kuulutati aga “Saaremaa ehtne toode”. See edukas märgis on kasutusel juba ligi sajal tootel. “Võib öelda, et märk on tööle hakanud ja elab oma elu,” kiitis Piret Pihel.


Elektrilevi kuulutati piduriks

Tänavu anti välja ka Saare Piduri tiitel, mille saab statuudi kohaselt ettevõte või organisatsioon, kelle tegevus või tegevusetus on märkimisväärselt takistanud Saare maakonna ettevõtluse toimimist ja head käekäiku. “Seda tunnustust tuleb võtta huumoriga, sellise heatahtliku huumoriga,” rõhutas Piret Pihel.

Samas, ilma elektrita pole võimalik toota. “Igasugune voolukõikumine või -katkestus tähendab kokkuvõttes kas tuhandeid, sadu tuhandeid või miljoneid asjatut kulu, mis jääb suures osas ettevõtjate kanda,” selgitas Pihel. “Pole siis ime, et nad üheskoos otsustasid, et tiitlile Saare Pidur on olemas väärikas kavaler – Elektrilevi OÜ.”

Print Friendly, PDF & Email