Kultuurivaral uus ja uhke tehnika (3)

Kuressaare kultuurikeskus sai ühtekokku 86 000 euro eest uue helitehnika ja lõpuks ometi ka tõelisele kontserdipaigale kohase valgustussüsteemi.

UUS ASI: Haldusjuht Mati Talvistu ja tehnikajuht Andrus Unger nuputavad, kuidas digitaalne pult täpsemalt töötab.
MAANUS MASING

Kultuurivara haldusjuhi Mati Talvistu sõnul sai mainitud summa eest väga üldsõnaliselt öeldes uuendatud vajalikku tehnikat. “Tegelikult valgusparki meil ju eriti ei olnudki seni,” tunnistas ta. “Kunagi jäi ju lava praktiliselt valguseta, olid ainult mõned prožektorid lava ees,” rääkis Talvistu.

Nüüd on aga ka laval korralik valgustus olemas. Nagu ühes korralikus kontserdisaalis olema peabki. “Põhimõtteliselt võib öelda, et valgus on nüüd uus ja uus on ka tänapäevane valguspult,” kinnitas Talvistu. Nii lava kui ka lavaesine on tema sõnul nüüdsest korralikult valgustatud ja sellistes suurepärastes tingimustes saab teha juba väga korralikke kontserte.

Naljaga pooleks võib öelda, et nüüd on lõpuks ka näha, mis laval toimub, muheles Talvistu. “Ehkki enne oli ka natuke ikka näha,” lisas ta.

Välja vahetati ka kultuurikeskuse saali üldvõimendus. “Kui varem olime analoogi peal, siis nüüdsest on meil digipult. Sellega kaasneb loomulikult rohkem võimalusi ja puhtam heli,” kinnitas kultuurikeskuse haldusjuht.

Sisuliselt viivad tehtavad uuendused kultuurikeskuse saalis toimuvad kontserdid ja etendused täiesti uuele tasemele. “Kui on valgem ning puhtam ja selgem heli ka veel, peaks iseenesest kõik ju parem olema,” tõdes Mati Talvistu.

Ta möönis, et uue tehnika käivitamine – paika sättimine ja selgeks õppimine – võtab nüüd küll mõningase aja, kuid 7. oktoobril, kui toimub kultuurikeskuse hooaja avakontsert, ollakse omadega kindlasti valmis. “Siis juba üht-teist näeb ja tasapisi, kui tuleb kogemust ja oskust juurde, näeb veel rohkem,” naljatas Talvistu.

Saarte Hääl on varem kirjutanud, et kultuurikeskusse soetatava tehnika hulka kuuluvad umbes 30 valgustit, valguspult, bassikõlarid, aktiivkõlarid, helipult, jalgadel ekraan ja projektor.

Uue tehnika – nii helitehnika kui ka valgustussüsteemi – tarvis tuli raha Kuressaare linna eelarvest.

Print Friendly, PDF & Email