KÜLA LOOD: Veere korterelamutest on saanud suvituskohad (2)

Kui maapiirkondade kortermajad kipuvad sageli tühjaks jääma ja lagunema, siis Kihelkonna valla Veere küla kahest korrusmajast on saanud omamoodi korterelamud suvila funktsioonis.

SUVEKS KOJU: Veere küla elumaja, mille enamus kortereist kasutatakse suvitamiseks.
MAANUS MASING


“Inimesed on jätnud korterid endale suvilateks, kus suvehooaega veeta,” ütles üks Veere küla kortermaja elanik. Nii on külas asuvast 12 korteriga majast talvel kasutusel viis korterit, kõik ülejäänud on suvitajate käsutuses. Tõsi, nüüd on selles maja kaks korterit siiski müüki pandud. Läheduses asuva kaheksa eluasemega kortermajas kuulub püsielanikele aga ainult kaks korterit.

Valdavalt on suvituskorterite omanikud Veerelt pärit inimeste järeltulijad, kes enamasti on ka ise siin sündinud ja nooruse mööda saatnud. Osa neist elab nüüd Kuressaares, osa mandril või koguni Soomes või Rootsis. “Nendele kõigile hullpööra meeldib Veerel käia, sest loodus on siin ju kena,” rääkis külaelanik. “Meri ulatub peaaegu ukse alla, 5 meetrit kaldast, ja vesi kõlbab ujumiseks.”

Ehkki korteriühistuid alles luuakse, pole korteriomanikel elamu remonditööde tegemisel lahkhelisid tekkinud. Telefonikõnede ja e-posti vahendusel lepitakse pakilised tööd kokku, korjatakse raha ja tehakse ära. Tööd teevad ära korteriomanikud, kes igapäevast leiba teenivad ehitajaina.

Ehkki talveks kuivab Veere elanike arv üsna kokku, koguneb suvel külaplatsile jaanitulele üle poolesaja inimese. Külaplatsi rajamine oli sealsetele inimestele oluline, sest kusagil mujal peale bussipeatuse pole rahval eriti koos käia. Nii omaaegne tarbijate ühistu poehoone kui ka Veere klubi erastati omal ajal ettevõtjale, kes on lasknud hoonetel tühjana seista ja võssa kasvada. “Aastaid niidame kunagise klubi ümbrust, aga koos pole kusagil käia,” märkis külaelanik.

Print Friendly, PDF & Email