Kiirustage, kodanikud küttekolde omanikud, kiirustage!

Sügis on jõudsalt ja pöördumatult lähenemas ning ilmad muutumas niiskemaks ja jahedamaks. See tähendab ka kütteperioodi kättejõudmist ja küttekollete aktiivsemat kasutusele võtmist.

Päästjad on saanud esimesed väljakutsed tahmapõlengutele, mis kahjuks näitab, et suveaega ei ole kasutatud otstarbekalt ja korstnapühkijat ei ole kutsutud küttekoldeid hooldama. Nüüd on tagumine aeg seda teha.

Tõenäosus saada lähima paari nädala jooksul korstnapühkija oma kodu turvalisust kontrollima langeb iga tunniga. Sügis on olnud läbi aegade nendel meestel töö kõrghetk ja hilinejad peavad ootama oma järge ligi kuu või enam. See tähendab aga, et puhastamata küttekoldes võib tekkida tahmapõleng ja tõenäosus, et riskite kogu oma varaga, on väga suur. Infot korstnapühkijate kohta ja nende kontaktandmeid saate küsida päästeala infotelefonil 1524. Seega kiirustage, kodanikud küttekollete omanikud, kiirustage!

Kel aga korstnapühkija juba käinud ja lõõrid puhtaks tehtud, siis teile mõned soovitused. Kui küttekollet ei ole pikemat aega kasutatud, ärge laduge esimesel kütmisel ahju- või pliidikollet kohe pilgeni puid täis. Esialgu pange väike kogus pilpaid või paberit, et küttekolde käigud ja korsten üles soojendada. Nii tagate, et esimesel kütmisel ei aja ahi suitsu sisse. Kui pliidil on kaks siibrit – “suvine” ja “talvine”, siis tehke alguses mõlemad lahti. Ja veel, küttekollete siibritel on kaks asendit, kas kinni või lahti, tõmmet reguleeritakse küttekolde õhuvõtu avadega, mitte siibritega.

Sooja tuba soovides Indrek Laanepõld,
Lääne päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo juhataja

Print Friendly, PDF & Email