Uue kodumaise ooperi peaosas särab Triin Ella

Nädalavahetusel Estonias esietendunud Rasmus Puuri ooperi “Pilvede värvid” ühes peaosas särab saarlane Triin Ella, kelle jaoks on tegu karjääri kandvaima rolliga.

PALJUDE PEREDE LUGU: Triin Ella mängib ema Elli rasket rolli. Tema abikaasat Kaarlit kehastab Rauno Elp.
MIHKEL MARIPUU /POSTIMEES


Puuri ooperi tegevus leiab aset 1980. aastate lõpus ja 1990. aastate alguses. Dramaturgiliselt on tegu mõttelise jätkuga Jaan Kruusvalli samanimelisele näidendile, mille tõi 1983. aastal Eesti Draamateatris lavale Mikk Mikiver. Keskne tegelane on uues lavastuses Ell, kes sõja lõpus tütarlapsena ei põgene koos teistega Soome ja jääb Eestisse. Ooperi süžee põimub aastakümneid hiljem ümber tema ja ta perekonna.

Elli kehastav Triin Ella ütles Saarte Häälele pühapäevase etenduse järel, et kaalus rolli vastuvõtmist üsna pikalt. “Aga kui partituuri kätte sain, libreto läbi lugesin ja n-ö läbi mängisin, siis ei saanud ma jätta rolli vastu võtmata,” nentis ta. Ella tunnistas, et oma tegelase leidmine ei tulnud kergelt, kuna selle natuur ei ole talle omane. Õnneks leidis ta prototüübi oma ema näol.

Kogu trupp on Ella sõnul olnud väga sügavalt puudutatud Rasmus Puuri muusikast. Nappide sõnade, nappide muusikaliste motiividega on edasi antud ühtaegu nii ülevust kui ka ühe perekonna traagikat.

Ella tõdes, et ooperi muusikaline materjal on lauljate jaoks väga nõudlik, mis võib tunduda kummaline, kuna Rasmuse muusikat on kerge kuulata. “Tegelikult on seal väga kavalaid käike, mis ei tulnud kergelt kätte. Ma ei pea ennast väga võhikuks, aga nägin väga palju vaeva. Seal on palju kaldumisi, modulatsioone, dissonantse. Aga kuulata on seda kerge,” rääkis Triin Ella.

Traagilise alatooniga loo lõpus jääb siiski kumama helge noot ja kogu etendus peaks andma inimestele omajagu mõtlemisainet.

Elli osatäitmine on Triin Ella seni suurim muusikaline roll ja tema oma sõnul ääretult huvitav kogemus. Laulja ise märkis, et samaaegselt mängib ta praegu ooperis “Figaro pulm” üht koomilist tegelast ehk kardinaalselt vastupidist karakterit, mis mingis mõttes tasakaalustab tema jaoks Elli traagilist rolli. Ooperikoori kõrvalt on Ellal jätkuvalt tööd ka muusikapedagoogina.


Pilvede värvid

Muusika Rasmus Puur, libreto Laur Lomper, dramaturgid Kristiina Jalasto ja Mehis Pihla. Lavastaja Roman Baskin. Maailmaesietendus rahvusooperis Estonia 22. septembril 2017.

Ooperi idee põhineb Jaan Kruusvalli näidendil “Pilvede värvid” (1983), mis käsitleb eestlaste põgenemist kodumaalt Teise maailmasõja sündmuste keerises.

Aeg ei ole Eestist lahkumise puhul aga määrav – mindi sõjaajal, põgeneti Nõukogude okupatsiooni eest ning välismaale siirdutakse massiliselt ka nüüd, vabaduse päevil.

Ühe pere lugu peegeldab paljude Eesti perede lugusid aastatel 1985–1991. Ooper püstitab küsimusi, kelle jaoks vaba Eesti taastati, kui kõik ka nüüd välismaale ihkavad. Miks kaob hoolivus ja ühtehoidmine nii ruttu ja algab igaüks-enda-eest tegutsemine?

Print Friendly, PDF & Email