LUGEJA KIRI: Merekultuuri selts Sõrves ajaloo radadel

Merekultuuri selts tegi sügisese väljasõidu Sõrve poolsaarele, et uuendada tammist risti, mille meie selts Saksa auriku Kronos hukkunud meremeeste hauale püstitas.

Saksa aurik Kronos, mille lastiks olid kodutehnika ja põllutöömasinad, hukkus Balti merel 1923. aasta detsembris. Meremeeste surnukehad ja päästepaadid hukkunutega kandis meri Sõrve randa. 16 hukkunud meremeest maeti Anseküla kalmistule. Nende viimne puhkepaik on alati korras – suur tänu surnuaia hooldajale.

Anseküla kalmistu Sõrve-poolse värava juures kalmistuaia ja maantee vahel seisab merekultuuri seltsi püstitatud mälestusmärk polaarkapten Karl Jõgi auks.

Imara külas sündinud Karl Jõgi oli Nõukogude Liidu jäälõhkuja Krasin kapten, kui Itaalia kindrali Umberto Nobile dirižaabliekspeditsiooni tabas 1928. aastal ebaõnn ja nad olid sunnitud maanduma triivival jääpangal. Krasin leidis ja päästis ekspeditsiooni liikmed.

Selle ekspeditsiooni otsimise käigus hukkus lõunapooluse esmaavastaja Amundsen, nende uurimislennuk ei jõudnud iial tagasi.

Karl Jõgi on maetud küll Peterburi kalmistule, aga Imara külas sündinud mälestusmärk seisab Ansekülas suure männi kaitsva oksa varjus. Mälestusmärki otsekui hellitavalt hoidva suure oksa tõstsime veidi kõrgemale.

Meie tee viis edasi Vintri külla. Eesti ühe ilusama bussipeatuse lähedal asub mälestuskivi 1944. aasta 11. oktoobril Ilmar Pauli juhitud dessandis hukkunud 300. pataljoni võitlejatele. Puhastasime mälestuskivi ümbrust ja süütasime küünla.

Ülo Roos

Print Friendly, PDF & Email