LAINE TARVIS 80: Juubilar muretseb Sõrve pärast (1)

”Minu elu on nagu vanasõna: kuidas lükkad, nõnda läheb,” ütles Saarte Häälele tänane juubilar Laine Tarvis.

Uskudes entsüklopeediat, tuleb tunnistada, et Laine Tarvis on arvatavasti üks Saaremaa tunnustatumaid ja tuntumaid inimesi. Endine abimaavanem, linnavolikogu esimees, riigikogu kahe koosseisu liige, Kuressaare teenetemärgi laureaat, Saaremaa aasta naine, Valgetähe teenetemärgi omanik. Laine Tarvis on olnud ja on siiani tegus mitmes ühenduses. Alles möödunud nädalavahetusel vedas ta Eesti saarte kogu esindajana Vormsil toimunud Eesti saarte 12. pärimuspäevadel mokalaata selle ürituse tuleviku üle.

Saarte minevik ja tulevik on talle südamelähedane. Palju paneb Taga-Sõrvest Sääre külast pärit Tarvist mõtlema just tema kodukandi teema. ”Ma olen ihult ja hingelt sõrulane,” tunnistas Tarvis, kes oma sõnul on Sõrve saatust väga isiklikult tunda saanud. Tema oli üks nendest sõrulastest, kes 1944. aastal kodu kaotas, Saksamaale viidi ning seal häda ja viletsust tunda sai.

”Minu südamesoov oleks, et Mõntust saaks sõita kaugetele maadele,” ütles Tarvis, kes oma sõnul usub, et see elavdaks ka Sõrve elu. Ta rääkis ka murest erinevate militaarobjektide saatuste pärast, tõdedes, et näiteks Sõrve militaarmuuseumi tulevik on praegu küsimärgi all.

Rääkides üsna pea ilmuvast sõrulaste aabitsast, kinnitas Laine Tarvis, et mäletab hästi kuidas tema lapsepõlves sõrulased omalaadset murret rääkisid. ”Rääkisin minagi seda omal moel,” tunnistas ta ning lisas, et see kõla on ta kõrvale tuttav ja meeldiv.

Teatmeteosed annavad Laine Tarvise ametiks poliitiku. Nüüd Laine Tarvis poliitikasse enam ei kipu ja kohalikud valimised ei tekita temas ka soovi kandideerima minna.

Juubelit tähistab ta oma sõnul vaikselt ja suuremat pidu korraldada ei ole plaanis.

Print Friendly, PDF & Email