Saaremaal hakkas tegutsema uus piimatootja

Hiljuti loodud Saare Talupidajate Asendusteenistus OÜ on talunikele puhkuse andmise kõrval võtnud eesmärgiks korraliku maatõugu piimakarja loomise ning loodab 1,5 aasta pärast toodangut tööstusele müüma hakata.

TUBLI NAINE: Türi linnast pärit Maret Jalak loob Saaremaal tühjalt kohalt alustades oma piimakarja.
Maanus Masing


Salme vallas Suurna külas tegutseva Saare Talupidajate Asendusteenistus OÜ juhatuse liige Maret Jalak ütles, et piimakarjale hakkasid nad alust panema eelmisel aastal Läätsal elades, kui ostsid Liia Sooääre karjast esimesed kaks lehma. Sooääre käest osteti hiljem veel kaks lehma ja kolm vasikat, praegu on karjas neli lehma ja neli noorlooma.

Jõudluskontrolliga liitus Maret Jalak 2016. aasta septembris, alates augustist on kari jõudluskontrollis Saare Talupidajate Asendusteenistuse nime all. Eesmärk on luua 20-pealine põhikari ja ehitada 2019. aasta jaanuariks piimaruum, et hakata piima ka Saaremaa piimatööstusele müüma.

Kuni möödunud aasta detsembrini lüpsis Maret loomi käsitsi, seejärel mindi üle väiksele ratastel vaakumpumbale ja edasi statsionaarsele lüpsisüsteemile.

Praegu on uuel piimatootjal kasutada 30 ha maad ning läbirääkimised käivad veel 50 hektari kasutusele võtmiseks.

“Oleme juba kohalike usalduse pälvinud ja mõni on ise huvitatud, et maa korda saaks,” rääkis loomakasvataja haridusega Maret Jalak, kes on ise pärit Türi linnast.

Jalaku sõnul soovib ta aretada justnimelt maakarja. “Tahame, et meie talu eripära oleks meie esiisade ja esiemade traditsioonidest lugupidamine – ise oma lehmade piimast toodete, kohupiima, või, kodujuustu valmistamine vanade traditsioonide järgi,” selgitas Maret Jalak.

Kodus valmistatud piimatooteid on seni tarbitud ise ja pakutud oma sõpradele-tuttavatele, kes on ühtlasi toodangu degustaatorid ja kriitikud. Sel suvel tuli Maret vastu noortele suvitajatele, kes soovisid saada lehmalüpsmise kogemust ja seejärel tegid tutvust ka koorelahutamisega. Et sarnast huvi talutööde vastu on teistelgi, hakkab talu järgmisel suvel seda välja reklaamima. Võimalus oleks terve päev talutööd teha ning seejärel soovi korral endale oma maitse järgi kohupiima valmistada, teha võid ja kodujuustu ning koort lahutada.

Lisaks piimalehmadele on Maret Jalaku ja tema elukaaslase Meelis Nuudi majapidamises 30 tõuküülikut ja 20 kana. Lähiajal lisanduvad neile veel lambad ja kevadel teist liiki kodulinnud.

“Meil on seatud eesmärgid, mille poole püüelda, ja kui need juba liiga ligidale satuvad, siis võtame teiba ning lükkame kaugemale, et oleks, mida jälle püüda,” ütles Maret Jalak.

“Mida teeme, teeme põhjalikult, mida me ei oska, õpime juurde – sellist suhtumist tahame ka oma lastele õpetada.”

Print Friendly, PDF & Email