Brita Laht on EL-i noorte teadlaste konkursi võistlustules

Tallinnas laupäeva südapäeval avataval EL-i noorte teadlaste konkursil võistlevad 38 riigi esindajad kokku 89 uurimistööga – 146 osaleja seas on võistlustules ka kolm Eesti noort, vahendab BNS.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning Euroopa Komisjoni esindaja Karen Salvin avavad laupäeval kell 12 Tallinnas Ülemiste sündmuskeskuses SpaceX Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursi. Kõik osalejad on eelnevalt võitnud preemia oma riigi konkursil. Eestit esindavad tänavuse õpilaste teadustööde riikliku konkursi parimad: Brita Laht Saaremaa ühisgümnaasiumist, Anni Britta Pajoma Tartu Jaan Poska gümnaasiumist ja Jasper August Tootsi Hugo Treffneri gümnaasiumist.

Brita Laht uuris, kas ja kuidas laguneb biolagunev kilekott, mida kõik ostavad, eeldades, et see on keskkonnale kasulikum. Tema katsed näitasid, et aktiivmudabakterid lagundavad bioplastist kilekoti silmale nähtamatuteks tükikesteks ning biolagunevust mõjutab muuhulgas plasti kristallilisus – mida kristallilisem polümeer, seda halvemini see laguneb. Uurimistöö kannab pealkirja “Tärklist sisaldava Maxima komposteeruva kilekoti materjali ja kolme uudse LDPE ning tselluloos-stearaadi komposiidi anaeroobne lagunemine aktiivmudas”.
Pühapäeval ja esmaspäeval on konkurss avatud kõigile huvilistele. Euroopa õpilasteadlaste töödega on oodatud tutvuma gümnasistid, tudengid, õpetajad, teadlased ja ka kõik teised teadusesõbrad. Toimuvad ka põnevad töötoad ja kohal on “Rakett 69” tegevusala. Konkursipaik asub Ülemiste City sündmuskeskuses SpaceX.

Võitjad selguvad esmaspeäval kell 11-13 Estonia kontserdisaalis. Peapreemiad annavad üle president Kersti Kaljulaid ja Euroopa Komisjoni teadusuuringute ja innovatsiooni peadirektoraadi juht Robert-Jan Smits.

Osalejaid on 146 ja nende vanus on 14-20 aastat. Noorimad osalejad tulevad Kanadast, Taanist ja Gruusiast. Töid on väga erinevatest valdkondadest: 11 bioloogia, kaheksakeemia, seitse arvutiteaduse, 15 inseneeria, 12 keskkonna, neli materjaliteaduse, seitse meditsiini, kümme matemaatika, 11 füüsika ja neli sotsiaalteaduste tööd. Paljud tööd on – olenemata esitatud kategooriast – seotud inimese tervise ja haiguste ravi leidmisega, teine kõige populaarsem valdkond on energia ja keskkond.

Konkursitöid hindab Euroopa Komisjoni kokku kutsutud 19-liikmeline rahvusvaheline teadlaste žürii.

Välja antakse üheksa rahalist preemiat: kolm 3500-eurost, kolm 5000-eurost ja kolm 7500-eurost, lisaks hulgaliselt teadusasutuste välja pandud eripreemiaid – stipendiume ja visiite teadusasutustesse. Eesti eripreemiad annavad välja haridus- ja teadusministeerium ning Tallinna linn.

Euroopa Liidu noorte teadlaste konkurssi korraldatakse alates 1989. aastast.

Eestis toimuv suurüritus on järjekorras 29., seda korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös Euroopa Komisjoni ning haridus- ja teadusministeeriumiga.

Print Friendly, PDF & Email