SÜG-i abiturient esindab noore teadlasena Eestit

Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilane, kevadel riikliku konkursi peapreemia pälvinud Brita Laht osaleb Euroopa õpilasteaduse suurüritusel.

HUVITAV TEEMA: Brita uuris oma töös kilekottide lagunemist.
Sven Tupits


Saarlane on kutsutud 22.–27. septembril Tallinnas toimuvale Euroopa Liidu noorte teadlaste konkursile, mida korraldab Eesti teadusagentuur koostöös Euroopa Komisjoni ning haridus- ja teadusministeeriumiga.

Konkursil osalevad õpilaste riiklike teadustööde konkursside võitjad vanuses 16–20 eluaastat 38 riigist.

Eestit esindab konkursil kolm noort, tänavuse riikliku konkursi parimad: lisaks saarlasele Brita Lahele kaks õpilast Tartust, Anni Britta Pajoma Jaan Poska gümnaasiumist ja Jasper August Tootsi Hugo Treffneri gümnaasiumist.

Konkursipäevade jooksul tutvustavad noored stendiettekandega oma uurimistööde tulemusi.

Brita Lahe töö kannab pealkirja “Tärklist sisaldava Maxima komposteeruva kilekoti materjali ja kolme uudse LDPE ning tselluloos-stearaadi komposiidi anaeroobne lagunemine aktiivmudas”.

“Eesti esindamine on mulle suur au,” ütles Brita Laht Saarte Häälele. Abituriendi sõnul tähendab see suursündmus tema jaoks eelkõige huvitavat kokkusaamist, kuhu tulevad noored paljudest välisriikidest.

“Ootan seda põnevusega, kuna kõigil neil noortel on minuga vähemalt üks ühine huvi – teadus,” rääkis Brita. “Eelkõige lähen sinna võistlusele leidma uusi sõpru ja tuttavaid ning põnevaid ideid. Tahan juba näha, mida teised on teinud ning teada saada ka nende kultuuri ja elukorralduse kohta.”

Tema sõnul nõuab nii suur ja oluline konkurss ka ettevalmistust. “Uurimistööst tuli kirjutada 10-leheküljeline ingliskeelne töö, lisaks veel kaks ingliskeelset kokkuvõtet ning postimaterjalid tuli samuti tõlkida,” loetles Brita Laht, lisades, et selle töö aitasid tal ära teha juhendajad.

“Ka Eesti teadusagentuuri poolt tuli palju abi,” märkis Brita, lisades, et sai palju kasu ja julgust vestlusest ühe noorega, kes osales samal konkursil mullu.

“Nüüd on mul veel vaid jäänud õppida oma tööd inglise keeles esitama ning olla valmis igasugusteks küsimusteks,” lausus Brita. “Kardan, et töö esitlemine ongi konkursi kõige pingelisem ja raskem osa.”

Kokku esitletakse 89 uurimistööd ja projekti, mida hindab Euroopa Komisjoni kokkukutsutud 20-liikmeline rahvusvaheline žürii.

Preemiasaajate autasustamine leiab aset 26. septembril Estonia kontserdisaalis.

Print Friendly, PDF & Email