JUHTKIRI: Ehitajad koju tagasi?

Ehitusvaldkonnas näivad taas olevat head ajad – töömahud on tublisti kasvanud, tellimusi jätkub. Seega – tööd on, ole vaid mees ja tee. Kui vaid tegijaid leiduks. Sellest, et neid paistab nappivat, annab tunnistust kasvõi tõik, et ehitajaid otsib korraga koguni mitu Saaremaa firmat.

Paraku on paljud ehitajad kehvematel aegadel oma valiku juba teinud – kes läinud raha teenima mandrile, kes Kalevipojaks üle lahe.

Kui Saaremaal üksi kodu eest hoolitsevate ja lapsi kasvatavate emade käest küsida, kus siis pereisa on, vastaks ilmselt paljud, et Soomes ehitamas. Põhjus, miks mindi, oli lihtne – kodusaarel polnud piisavalt tööd või siis peeti siinset palka nigelaks.

Praegu töölisi otsivad ettevõtjad kinnitavad, et nende pakutavad palgad on konkurentsivõimelised. Kui tööd jätkub ja selle eest makstakse tasu, mis ei sunni püksi­rihma pingutama, küllap neid tagasitulijaid on.

Ja mida parem palk, seda rohkem neid oleks. Sest kui tänu mehe Kalevipoja-staatusele on pere saanud heale järjele, on raske taas kehvemaga leppida. Või nagu ütleb mõnigi üle lahe läinu: “Ma ei pea Saaremaal teenima nii palju kui Soomes, aga tahan, et mu pere suudaks normaalselt elada, mitte ei vireleks.”

Print Friendly, PDF & Email