Reformierakond soovib saartele transpordi korraldusõigust (9)

Riigikogu Reformierakonna fraktsioon tegi ettepaneku anda suursaarte Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu kohalikele omavalitsustele õigus korraldada saarte ja mandri vahelist parvlaeva- ja lennuliiklust.

Fraktsiooni liikme Kalle Laaneti sõnul on omavalitsused haldusreformi tulemusena suuremad ja võimekamad ning teavad kõige paremini, kuidas korraldada kohalike inimeste liikumist.

“Praegune transpordikorraldus ei võta arvesse saarte elanike, sealhulgas ettevõtjate soove, ning tekitab palju kahju ka näiteks kohalikele suurüritustele, millest sõltub paljude saarte elanike sissetulek,” lausus Laanet.

Kui praegu on parvlaeva- ja lennuliikluse korraldamine ühistranspordiseaduste raames maanteeameti pädevuses, siis eelnõu kohaselt antakse võimalus korraldada ühistransporti, mille alla käiks ka parvlaevaliiklus suursaarte ja mandri vahel ning samuti lennuliiklus nendele saartele, suursaarte kohalikule omavalitsusele.

Eelnõu vastuvõtmise tulemusel saaksid omavalitsused juurde õigusi, et oma inimeste elu paremini korraldada. Seaduseelnõu eesmärk ei ole anda omavalitsustele täiendavat raha, vaid korraldada parvlaeva- ja lennuliiklust saarte elanike vajadustele ja ootustele vastavalt.

Parvlaeva- ja lennuliikluse korraldamist ja toimimist rahastatakse riigieelarvest ning kõnealune eelnõu ei näe ette automaatset eelarve kulutuste kasvu. Seadus jõustuks 2018. aasta 1. jaanuarist.

Print Friendly, PDF & Email