(M)ajarännakud jõuavad linnaruumi

Kuressaare linnavalitsuse eestvedamisel ning sihtasutuse Kodanikuühiskonna Sihtkapital (KÜSK) ja EV 100 korraldustoimkonna toetusel jõuab oktoobri algul linnaruumi esimene osa Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva kingitusest “(M)ajarännakud linnaruumis”.

EV 100 KINGITUS: Peagi saab tutvustava klaastahvli ka hoone, mida Heli Jalaka sõnul tuntakse rahvasuus nii Allimanni kui ka Pallopsoni majana. Hoone valmis tõenäoliselt 1899. aastal, millele viitab ka aastaarv kellatorni tuulelipul.

Sel sügisel ja tuleva aasta alguses tähistatakse klaastahvlitega kokku 20 olulist Kuressaare kultuuri- ja ajaloolist objekti. Tahvlitel kirjeldatakse hoonete ajaloolist tausta ja kasutatud on ka vana pildimaterjali – nii saavadki majarännakutest ajarännakud.

Projekti eestvedaja, linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas selgitas, et rikkaliku ajaloo- ja kultuuriväärtusega hooneid pole Kuressaares varem sellisel moel tähistatud ega eksponeeritud. “Sageli jäävad mälestused värvikast kultuuriloost muuseumikogudesse ja eelmiste generatsioonide mälestused kipuvad tuhmuma,” märkis Jalakas. KÜSK toetab kogu projekti elluviimist ligi 5500 euroga ja sellele lisandub linna omaosalus.

Heli Jalakas ütles, et EV 100 kingitusi tehakse üle kogu Eesti ja neid on nii suuremaid kui ka väiksemaid. “(M)ajarännakud on Kuressaare esimene kingitus ja see on küll väike, aga see-eest väärikas.” Eesti- ja ingliskeelse tekstiga tahvlid võimaldavad linna ajalooga tutvuda igal ajal ja pakuvad huvitavaid teadmisi ka väliskülalistele. “Hoiame ja värskendame ajaloo- ja kultuurimälu, mis aina kiirenevas maailmas kipub oma tähtsust minetama, ning õpetame ka lapsi ja noori kodulinna kultuuri- ja ajalugu väärtustama,” rääkis Jalakas, lisades, et tahvlitest võiks saada tänuväärne abivahend ka haridusasutustele, et linna ajalugu väljaspool koolimaja tutvustada.

Suur osa sellistest hoonetest on eraomanike valduses ja tahvlite paigaldamine sai nendega eelnevalt kooskõlastatud. Heli Jalaka sõnul on omanikelt saadud tagasiside väga positiivne. Esmalt saavad klaastahvlid raekoda, vaekoda, pritsumaja, Rüütelkonna hoone, Eesti Seltsi maja, Allimanni maja, kaubahoov, kohtumaja, turuhoone ja Körberi maja.

Tähisega majad moodustavad omaette turismimarsruudi ja tuleva aasta kevadeks on plaanis välja anda ka teemakohane eesti- ja ingliskeelne flaier. Lisaks on ajaloolisi hooneid kavas tutvustada ka artiklisarjaga Saarte Hääles ja ajaloosaadetega Kadi raadios. Projekti koostööpartnerid on veel SA Saaremaa Muuseum, muinsuskaitseamet, Saaremaa ettevõtjate liit, MTÜ Visit Saaremaa, Kuressaare kunstinõukogu, Kuressaare Linnamajandus, tõlkebüroo Aabwell, Neli Disain ja Kuressaare Kultuurivara.

Print Friendly, PDF & Email