Volikogusse pürgijad lahkasid kultuuriteemasid (3)

15. oktoobril Saaremaa volikogusse valitavad 31 rahvaesindajat peavad hakkama seisma selle eest, et elu saarel areneks. Valimisdebatid Kadi raadios on alanud, nüüd jääb valijal teha õige valik.


Esimeses debatis olid kõne all haridus, kultuur ja sport. Reformierakonna esindaja Urve Tiidus tõdes, et Saaremaal on seni antud väga head haridust ja üldhariduskoolitust, mille üle pole meil põhjust nuriseda.

“Saaremaal õppimine on olnud trump ülikooli sissesaamisel või ametikoolis jätkamisel. Usun, et riigigümnaasiumi ehitamisega ei tohiks see olukord muutuda,” lausus ta.

Valimisliidu Saarlane esindaja Kalmer Poopuu kinnitas, et kõik kultuurimajad ja rahvamajad jäävad alles, sest ega ole ju kellelgi eesmärgiks midagi kinni panna. “Saaremaa vallale on kõik olulised, kui kohapeal olevad inimesed neid vajalikuks peavad. Ega rahvamaja kui hoone ei ole tähtis, oluline on sisu,” tähendas Salme vallavanem. 

Valimisliidu Meie Saaremaa esindaja Margus Kuuse sõnul pole lastel kusagil sporti teha. “Peame ajaga kaasas käima ja kui tahame lapsi spordi juurde tuua, siis on vaja luua tingimused. Mina puutun lastega iga päev kokku ja lapsed, kes on tugevad, võiksid olla veel tugevamad,” märkis ta.

“Kõik sõltub sellest, kuidas valijad võtavad vastutuse ja kuidas nad valivad,” ütles sotsiaaldemokraatide esindaja Inga Teär. “On väga tähtis, et tööle hakkaksid osavallad, kogukonnakogud. Saarlastel tuleb seljad kokku panna ja ühineda, olla tugevamad.”

Keskerakondlane Liina Jürisson loodab oma sõnul, et kogukonnad suudavad ennast ka suures vallas nähtavaks teha ja tahavad ise oma huvide eest seista. “Kes võitleb, see saab ja nii ka kujuneb,” tõdes ta, lisades, et Kuressaares peab ennast ikka näitamas käima.

Tiit Tilk valimisliidust Sörvemaa ütles, et see, kas kusagil midagi tehakse, sõltub juhendajatest, ja siin peaks olema ääremaade kavalus selline, et muuta paik koos kogukonnaga atraktiivseks. “Et juhendaja, õpetaja või arst tahaks sinna elama tulla,” pakkus ta.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esindaja Daniel Mereäär peab inimeste hirmu suure valla ees põhjendatuks. “Neil on mure, et nende huvid jäävad tahaplaanile, sest otsused tehakse Kuressaares,” rääkis ta. “Peame probleemile otse silma vaatama ja ma usun, et tulevikus jaguneme kolmeks omavalitsuseks, mina sellist suurt ühinemist ei poolda.”

Valimissaated on Kadi raadio eetris reedeti, 22. ja 29. septembril ning 6. oktoobril kell 11–13.

Print Friendly, PDF & Email