JUHTKIRI: Nigel õuna-aasta

Päevad polevat vennad, aastad ammugi. Kui Saaremaa kartulikasvatajail on sel sügisel põhjust rõõmustada suure saagi üle, siis õunakasvatajate sõnul ubinate rohkusega tänavu kiidelda ei saa.

Külm kevad ning jahedate ja vihmaste ilmade tõttu rohkem sügise moodi suvi on mõjunud ka õunasaagile. Seega pole imestada, et õunu sel aastal napib ja viljad puus tavalisest tunduvalt hiljem valmivad. Reeglil on aga teatavasti erandeid ja ilmselt leidub neidki, kelle aias õunapuud sel sügisel viljade raskuse all lookas. Vähemalt osa puid.

Neil, keda tänavu õunauputusega õnnistatud, tasub ubinad talveks tallele panna – olgu moosi, mahla või kompotina või siis keldrisse kastidesse pakituna söömist oota­ma. Sest nagu öeldud, aastad pole vennad. Mida järgmine toob, kes ikka ette teab.

Print Friendly, PDF & Email