Andruse mahetalu mõtleb tulevikus hakata maksapasteeti tootma (5)

Pühapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis peetud parima mahetootja konkursil äramärkimise pälvinud Andruse mahe- ja turismitalu kavatseb hakata omatoodanguna tegema hautiste põhju ja maksapasteeti.

PÜSIKUNDED: Madis Tiigi sõnul on neil tekkinud püsikunded, kes tellivad regulaarselt – üldiselt võetakse paari toidutegemise jagu, aga mõni võtab ka poole lamba kaupa.
MAANUS MASING


Mahe- ja turismitalu eestvedaja Madis Tiik ütles, et nende talu on praegu üks väheseid, kui mitte ainus, Saaremaal ametlikult lambaliha müügiga tegelev põllumajandustootja. Eelmisel aastal müüs külmutatud lihaga kauplev talu lihaks umbes 400 lammast, sel aastal tuleb läbimüük pisut suurem.

Liha koju kätte

Põhiline kauplemine toimub Facebookis ja klientideks on Tallinna ja Kuressaare restoranid ning eraisikud, kellele liha koju kätte viiakse. “Meil on tekkinud püsikunded, kes tellivad regulaarselt – üldiselt võetakse paari toidutegemise jagu, aga mõni võtab ka poole lamba kaupa,” rääkis Tiik.

Enamiku lambalihast ostab Madis Tiik Saaremaa lambakasvatusühistu liikmetelt, väiksem osa lihast pärineb tema oma karjast. “Enamik meie kokkuostetud lambaid ei ole lihatõud, aga ma pole saanud Tallinna restoranidelt ühtegi negatiivset tagasisidet, et tükid oleksid halvad või väikesed,” märkis talunik.

Madis Tiik möönis, et tema tootmises on kasvuruumi veel kõvasti. Plaanis on hakata välja arendama oma tooteid, näiteks hautiste põhju või maksapasteeti. “Kui vaatasin teisi nomineeritud tootjaid konkursil, siis olidki edukad need, kellel olid nii kasvatamine kui ka töötlemine ja kellel olid välja arendatud oma tooted.”

Tiigi sõnul ei suuda Andruse talu hinna osas konkureerida Uus-Meremaa või Iirimaa lambalihaga, aga kvaliteetset ja kodumaist toorainet väärtustavad toitlustuskohad peavad siinsest lihast lugu. “Nad vaatavad väga, kelle käest nad ostavad ja mis on kasvataja taust,” kinnitas Tiik. Näiteks on üle 10 000 kilomeetri kauguselt Austraalia ja Uus-Meremaa suurfarmidest transporditud lambalihas ka säilitusaineid.

Nõudlust jagub

Madis Tiigi sõnul tasub Saaremaa mahelammast kui kaubamärki ühiste jõududega rohkem reklaamida, sest toodangu järele nõudlust on. “Olime pühapäeval vabaõhumuuseumi turul terve päeva ja väga paljud inimesed olid positiivselt üllatunud, et keegi üldse eestimaist lambaliha pakub.”

Maaeluministeeriumi tellimusel pühapäeval peetud mahepõllumajanduse konkursil kuulutati Eesti 2017. aasta parimaks mahetootjaks Lauri-Jaani OÜ Läänemaalt ja parimaks mahetooteks SirLoin OÜ verivorst.

Andruse mahe- ja turismitalu märgiti ära lambaliha eduka turustamise eest toitlustusse ja mahetootmise turismi kaudu tutvustamise eest.

Print Friendly, PDF & Email