Korralik seeneaasta toob taas legendaarse seenenäituse

Metsadesse ilmunud sügisseened annavad märku üsna heast seeneaastast.

KODUAIA SAADUSED: Karola Kuldsaarel pole vaja metsa minna, šampinjonid kasvavad oma koduaias.
ERAKOGU

Eelmisel aastal vaheaasta teinud Saaremaa muuseumi seenenäitus avatakse tänavu linnuses sel neljapäeval. Näituse eestvedaja Sirje Azarovi sõnul on seeni metsas täitsa rahuldavalt.

Nii koguseliselt kui ka liigiliselt. 32. korda toimuvale seenenäitusele materjali kogudes oli Azarov eilegi metsas. Traditsiooniliselt käiakse näituse jaoks seeni korjamas muuseumi kollektiiviga. Sirje Azarovi sõnul on leitud mõned niisugused seened, mida igal aastal ei ole, kuid leidmata oli eile veel näiteks üsna tavaline haavapuravik.

KuKuu restorani korilasest peakokk Toomas Leedu ütles seenerohkuse kohta, et nuriseda ei saa. “Nädalataguse ajaga võrreldes on sügisseeni kõvasti välja ilmunud,” kinnitas Leedu. Tema sõnul sai aeg ja ämbrites ruum otsa, seente poolest oleks võinud veel jätkata.

Nasva alevikuvanem Piret Kuldsaar ei peagi aga metsa minema. Tema korjab oma seened kodu tagaaiast. “Enne muruniitmist teen söögiseente korje,” sõnas Kuldsaar.

Söögiseentest leiab ta oma aiast pilvikuid, haavapuravikke, kasepuravikke. “Vahel lähevad pannile ka noored soomustindikud,” mainis Kuldsaar.

Delikatessina kasvab tal aias metsšampinjon. “Paned kaks seent pannile ja pann täis,” kinnitas ta. Kuldsaar teab, et see seen on üsna sarnane mürkšampionjoniga. Endale on ta erinevused selgeks teinud ja ütleb, et tuleb ettevaatlik olla. Kummalisi seeni satub tema pannile teisigi. “Eelmisel sügisel läks pannile ka puidu-sametkõrges,” toob ta näite. Kahtlane nägi see seen tema sõnul välja küll, kuid maitses hea.

Print Friendly, PDF & Email