Keskkonnaamet: rauarikas vesi tervisele ei mõju (1)

Kihelkonna vallavalitsus pöördus juunikuus keskkonnaameti poole seoses kaevuvee proovi suure rauasisaldusega. Selline vesi aga tervise­ameti andmeil inimestele ohtlik ei ole.

Kihelkonna aleviku Valla 2 tn kinnistu kaevu veeproovist leiti võrdlemisi suures koguses rauda, mistõttu pöördus Kihelkonna vallavalitsus juunikuus keskkonnaameti poole selle põhjuse uurimiseks.

Keskkonnaameti hinnangul oli kaevus sademete vähesuse ja kuiva kevadsuve ning sellele eelnenud lumeta aja tõttu väga vähe vett. See raua kogus, mis tavaolukorras on jaotunud suuremale veehulgale, oli nüüd väiksemas veekoguses kontsentreeritum.

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader ütles, et veeanalüüsi proovi näit oli 14 500 mikrog/l. “Olgu mainitud, et salvkaevust võetud veeproovi võtja pole atesteeritud ning proov ei ole võetud vastavalt veeproovi võtmise meetodikale,” lisas Ader.

Sille Ader selgitas, et salvkaevu valgub vesi ümbritsevast pinnasest ning kui selline vesi kaevus seisab, hakkab kahevalentne ehk värvitu raud oksüdeeruma ja muutub pruuniks. Vees olevad kolmevalentsed rauaühendid settivad aga põhja. Võttes veeproovi kaevu põhjas olevast õhukesest veekihist, ei saa tulemust, mis näitaks pinnasevee momendil olevat keemilist koostist. Ader lisas, et samast kaevust pole niinimetatud normaalolukorras proovi võetud ning lisaks ei ole teada, millal kaevu puhastati.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri vahendas terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Knut Tamme sõnu, et rauda loetakse joogivees indikaatornäitajaks ja otsest terviseohtu see endast inimesele ei kujuta.

Print Friendly, PDF & Email