Kuressaare folgiklubi avataktiks on plaadiesitlus

Ansambli Estbel uue plaadi “Saar” esitlusega Kuressaare Linnateatris alustab homme õhtul avalikku tegutsemist vastloodud Kuressaare folgiklubi.

EESTI-BELGIA: (vasakult) Ward Dhoore, Hartwin Dhoore, Leana Vapper-Dhoore ja Sänni Noormets.
ESTBEL

Estbeli liige ja folgiklubi üks eestvedajaid Leana Vapper-Dhoore ütles Saarte Häälele, et esitlusega alustamine on üsna sümboolne, sest plaadimaterjal sai just Saaremaal kokku pandud ja üheks tervikuks harjutatud.

Estbel on Eesti-Belgia indie-folkbänd, milles teevad kaasa eestlastest Sänni Noormets (viiul/laul) ja Leana Vapper-Dhoore (torupill/laul) ning belglastest vennad Hartwin Dhoore (diatooniline akordion) ja Ward Dhoore (kitarr/luubid). Sel sügisel saab kaks aastat, kui pärimusmuusikud Leana ja Hartwin Belgiast Kuressaarde kolisid.

“Kuna meie enda elu on täis pidevaid reisimisi, kontserttuure ja avastamisrõõmu uute ja huvitavate bändide näol, on meie suur soov seda rõõmu ka Kuressaarde tuua ja siinsete kuulajatega jagada. Seepärast oleme eriti rõõmsad, et meie oma ansambli Estbel tuur langes kokku Kuressaare folgiklubi avakontserdiga,” sõnas Vapper-Dhoore.

Folgiklubi tekkimises on “süüdi” Viljandi pärimusmuusika keskus, mis käivitas aasta tagasi nn folgipesade süsteemi – üle Eesti hakati neljas-viies kohas korraldama folkkontserte. Kogu pärimusmuusika-alane tegevus ei koondu seetõttu enam ainult Viljandisse, nagu varem, vaid kui Eestisse tuleb tuuritama mõni välismaine artist või kui Eesti oma pärimusmuusikutel on soov plaati esitleda või niisama mängida, siis saavad nad seda teha kõikides folgipesades.

Homse Estbeli kontserdiga saab folgipesa ka Kuressaare ja kontserdid hakkavad toimuma Kuressaare Linnateatris. “On suur rõõm, et Kuressaarel selline võimalus avanes,” sõnas Vapper-Dhoore. “Saaremaal on folkloor suure au sees – meil on palju suurepäraseid rahvatantsurühmi, laulukoore ja kandleansambleid, aga pärimusmuusika muusikažanrina on siiani jäänud veidi tahaplaanile,” lisas ta.

Seepärast on Vapper-Dhoore sõnul paljude arvates kogu pärimusmuusika folkloor ehk rahvapärand, aga see ei pruugi nii olla, sest pärimusmuusika on arenev ja orgaaniline žanr. “Olenevalt muusikust, on neid, kes kasutavad oma loomingus vanu traditsioonilisi lugusid või tekste, aga on ka neid, kes kirjutavad täiesti uusi lugusid, millel ei ole otsest seost traditsioonilise muusikaga peale pillide valiku,” selgitas ta.

Folgiklubi kontserdisarja avakontserdi annab homme kell 19 Estbel. 12. oktoobril on oodata duot Suits & Kool ja 2. novembril ansamblit Rüüt.

“Loodame südamest, et saarlased on avatud sellele uuele kontserdisarjale, sest me oleme täiesti veendunud, et see toob värskeid tuuli ja uusi värve Saaremaa kultuurimaastikule. On väga meeliergutav kogemus, kui lased end teinekord üllatada millegagi, mida sa ehk veel ei tea ega tunne. Nii saab ka olema vähemalt osa folgiklubi kontsertidega – esinejad ei pruugi veel olla jõudnud laiade massideni, aga head ja hingekosutavad kontserdid on alati garanteeritud,” rääkis Vapper-Dhoore.

Print Friendly, PDF & Email