Pritsumehed tähistavad 150. sünnipäeva (1)

Täna kell 11–16 toimub Kuressaare linnuse esisel platsil Tänutähe perepäev, millega tähistatakse 150 aasta möödumist Kuressaare pritsumeeste ühingu loomisest.Tasuta üritusel saab näha nii päästevarustust kui ka demonstratsioonesinemisi. “Oleme rahva seas ja presenteerime oma asju,” ütles Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe (pildil) Saarte Häälele. “Olemas on ka sünnipäevakringel, mida me rahvaga jagada tahame,” lisas ta.

Kuressaare Vabatahtlik Tuletõrje Ühing asutati 12. novembril 1867. aastal bürgermeistri ja hilisema linnapea Hugo Van der Borgi eestvedamisel. Aasta hiljem ehitati juba esimene pritsukuur, mis 1882. aastal sai ka torni. 1909. aastal hindas ühing oma rahalise olukorra niivõrd heaks, et samale kohale Kuressaare kesklinna otsustati ehitada uus pritsumaja. Maja avati pidulikult 105 aastat tagasi 1912. aasta 18. novembril.

Kui algaastail olid ühingu liikmed enamasti jõukama rahva seast ja põhiliselt sakslased, siis 1895. aastast moodustasid enamiku eestlased. Sellele vaatamata oli ühingu töökeel veel aastaid saksa keel ja eesti keelele mindi üle 1920. aastal.

Print Friendly, PDF & Email