Ohutuspäeval jätkus nii melu kui ka tarka nõu

Eilsel ohutuspäeval “Turvaline tulevik” tutvustati Kuressaare lennuväljal turvalisuse elemente kõikvõimalikest valdkondadest. Üritus jäädvustati inimketiga, mis moodustas Saaremaa kontuuri.

PUMPA, PUMPA: Kärt Tiitson ja Vanessa Vihman õpivad naiskodukaitsjate käe all, kuidas käib südamemassaaži tegemine ning veenduvad, et see vajab korralikult jõudu ja rammu.
MAANUS MASING

Lennujaama plats täitus eilsel Saare maakonna ohutuspäeval mitmete telkide ja tehnikaga. Näiteks sai uudistada politsei ja päästjate käsutuses olevaid vahendeid, katsetada Aide autokooli pöörleval autosimulaatoril üle katuse käivat autot ning nautida politsei- ja piirivalveameti puhkpilliorkestri esitatud muusikapalu.

Demineerijad tutvustasid rahvale erinevaid lõhkekehi, noored tundsid rõõmu politseiautodes ja -kongides ringironimisest ja uudistamisest. Omapoolseid soovitusi ja ohutusalast infot jagasid häirekeskus ja turvafirmad. Soovijad said katsetada, mis tunne on viibida suitsu täis ruumis ning turvafirma Securitas jagas infot selle kohta, kuidas kodu turvalisena hoida. Kaitseliit demonstreeris relvi ja oli kohale toonud paar suuremat veoautot, millega mööda lennuvälja ekskursioone tehti. Veokid täitusid kähku uudishimulike ja seiklusjanuste noortega, kes said võimaluse Kaitseliidu autos mööda lennuvälja tiirutada.

Tervislikest eluviisidest rääkisid Spordikomitee treenerid, kes demonstreerisid ja õpetasid ka õiget harjutuste tegemise tehnikat. Esimest korda võttis sel aastal ohutuspäevast osa tarbijakaitse, kelle teemaks oli tooteohutus.

Naiskodukaitsjad rääkisid kodusest toiduvarumisest ning õpetasid koos kiirabibrigaadidega eluliselt tähtsaid esmaabivõtteid ja selgitasid, kuidas õnnetuse korral käituda. Elustamisnukkude peal näidati ette südamemassaaži tegemist ning harjutajad veendusid, et tegu ei olegi teab mis kerge ülesandega. Mannekeeni rinna pumpamist lõpetades sõnas 10-aastane Kärt Tiitson, et ülesanne on väsitavam ja raskem, kui ta esialgu arvas: “Ma pole varem esmaabi õppinud ega sellega kuskil kokku puutunud. Jõudu on ikka vaja ja üsna raske on, eriti kui seda peab pikalt tegema.” Tema järel südamemassaaži proovinud Vanessa Vihman (10-a) arvas samuti, et elustamine ei kuulu just kergemate ülesannete hulka.

Päästjad märkisid lennujaama platsile maha Saaremaa kontuuri piirjooned ning rahvas moodustas inimketi, mida päästeteenistuse tõstukikorviga ülesvinnatud kaameramehed üles pildistasid.

Print Friendly, PDF & Email