Lugejani jõudis Mehis Tulgi romaanidebüüt

Romaani “Maa ja Taeva mõrsja” esimest osa “Foogt” tutvustatakse ametlikult laupäeval Tallinna kirjandusnädalal, kus autor Mehis Tulgiga vestleb koolivend ja filmimees Ilmar Raag.

TRÜKIVÄRSKE TEOS: Kuressaares jõudis “Foogt” Rahva Raamatusse müügile üleeile. Fotol autor Mehis Tulk ja raamatukaupluse juhataja Merike Jalakas.
RAUL VINNI

Järgmise nädala reedel esitletakse raamatut Kuressaares. Rahva Raamatus on teos juba saadaval.

“Ma ei ole seda olukorda kunagi endale ette kujutanud,” kinnitas kirjamees ise, viidates, et kaante vahele saanud esikteos on toonud kaasa ka täiesti uue olukorra. Raamatut kirjutades ta ei mõelnud, et see kunagi avaldatud saab ja lugejateni jõuab. Murdepunkt oli see, kui kirjastus “Foogti” töösse võttis. “Siis sain aru, et asi on tõsine,” muigas Mehis. Talle teeb oma sõnul heameelt see, et seni on vastukaja olnud vaid heatahtlik.

“Saarlased on sel kaugel ajal kujutatud jõuka, uhke ja väärika rahvana – nii nagu nad seda küllap on seniajani,” kirjeldab Mehis Tulgi esikromaani “Foogt” ühte tahku selle toimetaja Marika Mikli.

Raamatu käsikirja enne toimetamist lugenud teatrimees Aarne Mägi lisab, et autor viib lugeja haaravalt ajalukku kaasa. Mägi sõnul on ta oma raamatus kirjeldet kantides lapsepõlves palju olnud ning julgeb öelda, et tundis, kuidas ta loo sisse paigutus. “Aeg ja ruum teisenesid kaugema ja lähema mineviku vahel,” märgib Mägi. Tema sõnul mõistab autor stiililiselt hästi keelt keerata. “Nagu oleks selle raamatu kirjutanud mõned kümned aastad tagasi,” selgitab Mägi ja ütleb, et see on ilus.

Tulgi oskust asju ehedalt edasi anda kiidab ka toimetaja Marika Mikli. “Näeme värve, kuuleme hääli, haistame lõhnu – tahaks uskuda, et enam-vähem nii, nagu see kõik toona oli,” ütleb ta 14. sajandil aset leidva sündmustiku kohta, lisades, et see kisub kaasa. Mikli sõnul on raamatus hulk ülevaid ja madalamaid tundeid, patustamist, nõidumist, intriige.

Print Friendly, PDF & Email