Noored valijad: meie päralt on tulevik! (4)

Kohalike omavalitsuste volikogude valimiste korral langetati valimisiga 18-lt 16-le eluaastale. Mida noored ise arvavad võimalusest oma hääl anda ning milliste kriteeriumide põhjal nad oma otsuse teevad?

Risto Kaseorg

Risto Kaseorg
Kuressaare gümnaasiumi 10. klassi õpilane:

Ma arvan, et see on väga hea, et noorematel lubatakse valida.

Mina annaksin oma hääle sellele, kelle lubadused minu elu ja tegemisi kõige rohkem heal moel mõjutaksid. Ning kes suudab mind veenda, et ta lubadusi ka peab.

Praegu ei ole ma kohalike kandidaatidega kahjuks veel piisavalt kursis, et julgeksin kedagi valida.

Gretten Vaga

Gretten Vaga
Kuressaare gümnaasiumi 10. klassi õpilane:

Pean tunnistama, et pole selle kohalike valimiste teemaga väga kursis. Minu arust on siiski mõistlik, et ka noored ehk siis 16-aastased ja vanemad saavad anda panuse, olgu see siis suur või väike, oma häälega. Seda, kas ma ise hääletama lähen, ma veel ei tea.

Sten-Erik Liiv
Kuressaare gümnaasiumi 10. klassi õpilane:

Tore on teada, et mulle on sellises vanuses niisugune võimalus antud. Arvatavasti ma seda võimalust ka kasutan.

Minu arvates paljud mu eakaaslased ei ole siiski valmis valima minema, sest noored ei pruugi meie poliitilise eluga väga kursis olla.

Ise olen sellest, mis meil siin kohalikus poliitikas toimub, samuti väga vähe informeeritud. Enne valima minemist uurin, kuidas, mis ja kus toimub, ning teen oma otsuse selle põhjal.

Oma hääle annan selle järgi, kes suudab oma jutuga mind kõige rohkem veenda. Partei puhul on minu jaoks oluline, et ei oleks ainult juttu, vaid ka tegusid, mis selle erakonna paremust teistega võrreldes tõestab.

Stella Stepanov
Saaremaa ühisgümnaasiumi 10. klassi õpilane, Saaremaa noortekogu liige ja Kuressaare linna noortekogu esimees:

See, et alates tänavustest valimistest saavad valima minna ka noored alates 16. eluaastast, näitab minu jaoks seda, et noori on hakatud usaldama – see saab ainult heameelt teha. Tulevik ju noorte päralt ongi! Kuna saan ka ise sel aastal valima minna, siis eelkõige toetan just neid, kes arvestavad noorte arvamustega ja tahavad noori sündmustesse kaasata – nagu seda on siiani teinud näiteks meie praegune linnapea.

Eelkõige tuleks valimisea langetamise juures noortele südamele panna, et kui meile on selline suur võimalus antud, siis võiksime seda kindlasti kasutada.

Uku Pokk
Saaremaa ühisgümnaasiumi 10. klassi õpilane, põhikooli lõpetanud Orissaare gümnaasiumis:

Minu arvates on see tore, et kohalikesse valimistesse kaasatakse inimesi juba noorelt. See tekitab kindlasti paljude noorte jaoks huvi. Minu enda jaoks on oluline, et mitte ainult keskuses, vaid ka maakohtades inimeste elu edendataks.

Print Friendly, PDF & Email